Udsigt til flere sager om ulovlig statsstøtte

Fokus på konkurrenceforvridende aftaler er øget, og det kan skabe flere sager fremadrettet.

Tendens

Af Sine Riis Lund | [email protected]

Et bådudstyrsfirma i Tårnby skal betale 800.000 kroner tilbage til kommunen efter i cirka syv år at have modtaget ulovlig statsstøtte.

Sagen kan nu være med til at bane vejen for flere tvister om konkurrenceforvrid­ende støtte.

”Jeg er ikke i tvivl om, at denne her sag kommer til at udløse mange flere sager. ­Erfaringen fra tidligere er, at når først der er kommet nogle markante sager, så kommer proppen ud af flasken,” siger Andreas Christensen, der er partner i advokatfirmaet Horten og som blandt andet har specialiseret sig inden for konkurrenceret og statsstøtte.

Han peger på lejeaftaler med golfklubber og ridebaner som mulige områder.

Tilsvarende vurderer juridisk lektor fra Aalborg Universitet Sten Bønsing, at det øgede fokus på konkurrencelovens bestemmelse helt generelt kan udløse flere sager.

Pas på kulturen

De seneste ti år har der desuden været en række sager om ulovlig støtte til fodboldklubber dømt efter andre regelsæt. En ­væsentlig årsag er, at adgangen til at støtte byernes store fodboldhold er blevet markant indskrænket i takt med, at klubberne er blevet professionelle. I disse år bliver ­andre områder imidlertid også professionaliseret, og det giver kommunerne en række udfordringer.

”Ligesom med fodbold, så bliver kulturområdet jo stadig mere kommercielt, og der tror jeg, at man fremadrettet vil se flere sager. For så står kommunerne i den samme situation, hvor vi skal vurdere, hvor grænsen går for, hvornår man ikke længere kan yde støtte, siden det er en kommerciel aktivitet,” siger Frederik Gammelgaard, ­jurist og chef for Byrådsservice i Aarhus.

 

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet