Udkantsdanmark hæver stemmen

Leif Hornshøj er ikke i tvivl. Efter næste folketingsvalg har udkantsområderne i Danmark fået deres egne mandater i Folketinget. Målet er at blive tungen på vægtskålen i indenrigspolitik. 

Navne

Af Mia Tang | [email protected]

Godt nok er Leif Hornshøj en sindig efterlønner, som elsker familiehygge, rejser og naturoplevelser, men man skal ikke tage fejl. Når han får sig talt varm, er man ikke i tvivl om det brændende engagement, som måske kan ende helt i Folketinget. 

For to år siden blev han så fortørnet over Region Midtjyllands planer om at placere et nyt supersygehus ved Herning frem for Holstebro, at han stiftede protestlisten Fælleslisten Vest. I efteråret 2009 blev han valgt ind i regionsrådet sammen med endnu en kandidat, og i Holstebro stemte næsten hver anden indbygger på Fælleslisten.

En blandet oplevelse

At komme i regionsrådet har dog ikke givet den ønskede indflydelse. De etablerede partier gik sammen om at gennemføre sygehusplanen, Fælleslisten fik ingen plads i forretningsudvalget og blev i store træk holdt uden for indflydelse. 

”Det synes jeg simpelthen var helt hen i vejret, og jeg synes, at rådet begik en kolossal dumhed. Nu må vi så rejse alt på rådsmøderne – med alenlange møder til følge,” siger Leif Hornshøj. 

Men faktisk har modstanden sat skub i kampgejsten. Fra at være en lokal liste går man nu efter at komme i Folketinget, ikke kun på grund af sygehusstrukturen, men for i det hele taget at kæmpe for udkantsområdernes betingelser. 

Over tid har listen fået opbakning fra borgere i det meste af landet.

”Vi kan se, at der mange andre steder er samme uheldige mønster som hos os. Også i de områder er der skæv fordeling mellem by og land, og udkantsområderne bliver udsultet. Ikke kun på sygehusområdet, men også i forhold til beskæftigelse, infrastruktur og generel udvikling,” siger han. 

Efterlønner på farten 

Så Leif Hornshøj er alt andet end en stillesiddende efterlønner. Om få uger kan Fælleslisten Vest gå i gang med at samle underskrifter med hjælp fra sine 1.300 medlemmer. 

Det burde dog ikke være svært, da partiet fik knap 36.000 stemmer ved regionsvalget, men at komme i Folketinget kræver hen ved det dobbelte antal, så det bliver en krævende tid frem mod valget. 

Listen får dog også opbakningen fra Nærsamfundet i Nakskov med 1.800 medlemmer, og til næste generalforsamlingen kommer borgere fra hele landet. Så Leif Hornshøj er optimist og mener ikke, at det er et problem, at listen er så entydigt indenrigspolitisk funderet. 

”Vi kæmper for et Danmark i balance og behøver ikke have et kæmpe partiprogram som de andre partier, der alligevel ikke lever op til halvdelen,” siger han. Nu gælder det så om at finde egnede folketingskandidater rundt i landet. 

Om Leif Hornshøj selv skal stå øverst på listen, har han ikke taget stilling til: 

”Men de etablerede partier har ikke hørt det sidste fra os!” fastslår han. 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet