Udgiftsstop for velfærdens skyld
Udgiftsstop for velfærdens skyld
[Nulvækst] ”… vil kunne mærkes på vores velfærd”, sagde Socialdemokratiets formand Helle Thorning Schmidt, da Venstre lancerede genopretningspakken i 2010. Heller ikke dengang ville Socialdemokratiets formand indrømme, at et udgiftsstop i den offentlige sektor kunne gennemføres uden, at det betød et offentligt blodbad og væsentlige forringelser i velfærden. Derfor gik Socialdemokraterne sammen med SF til valg på en årlig vækst på 1.4 procent i 2012 og 2013. En vækst som blev afløst af nulvækst.
Med udgiftsstoppet i den offentlige sektor, har Venstre foreslået en offentlig sektor, der bliver drevet for de samme midler, som den gør i dag. Men hvad betyder det i praksis? Jo, det betyder, at vi skal være mere effektive, og at vi skal arbejde hen imod, at verdens største offentlige sektor løber længere på literen, end den gør i dag. En mere strømlinet offentlig sektor er altafgørende for, at vi kan sikre arbejdspladser via lavere skatter og afgifter. Alligevel fortsætter rød blok med deres politiske palaver og røgslør med trusler om massakre i den offentlige sektor.
Lad det være sagt med det samme. Jeg tror egentlig godt, at størstedelen af befolkningen kan se lige igennem regeringens signalpolitik om at lade de offentlige budgetter stige med 0,6 procent i de kommende år. For hvor Venstres ’massakre på den offentlige velfærd’ vil bruge 100 kr. på den offentlige sektor, vil regeringens ’gavebod’ bruge 100 kr. og 60 øre. Og jeg tror ganske enkelt ikke, at forskellen mellem en offentlig sektor, der sprudler, og en offentlig sektor, der er under afvikling, er 60 øre.
Mere irrationel bliver regeringens kritik af Venstres udgiftsstop, hvis vi kigger på den politik, som den nuværende regering rent faktisk har ført ved siden af deres advarsler om bål og brand. Her viser tallene, at de seneste tre år har budt på en reducering af det offentlige forbrug med godt en ½ mia. kr. svarende til en årlig vækst på minus 0,05 procent i det offentlige forbrug. Altså lig det udgiftsstop, som Venstre bliver kritiseret for.
Regeringen og Kommunernes Landsforening har sågar for nyligt indgået en aftale om kommunernes økonomi for 2015, der indeholder reel minusvækst på ½ mia. i serviceudgifterne og en reduktion i anlægsbudget på mere end 0,8 mia. kr., hvis der tages højde for pris- og lønudvikling. Det betyder altså, at kommunerne reelt har ½ mia. kr. mindre til velfærd og 0,8 mia. kr. mindre til anlæg i 2015.
Disse to eksempler udstiller ikke bare regeringen og Socialdemokratiets hykleri, det viser også, at et udgiftsstop er muligt, og at regeringens advarsler er stærkt overdrevne.
Det er muligt, at få verdens største offentlige sektor til at køre en smule længere på literen end den gør i dag. Det har vi allerede set på flere områder, hvor der bredt blandt Folketingets partier er lavet aftaler, som forbedrer kvaliteten for de samme eller færre penge. Det er nemlig ikke kun ressourcerne, men i højere grad hvordan ressourcerne bliver brugt, der er afgørende.
Regeringen burde derfor stoppe den gamle sang om, at Venstres udgiftsstop vil betyde store serviceforringelser, for det passer ganske enkelt ikke. Et udgiftsstop kan lade sig gøre, og det skal lade sig gøre, hvis vi vil beholde vores velfærdssamfund, som vi kender det i dag.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.