Udgifter kan måles med sundhedstakst

Kommuner bør indføre tariffer som på sygehuse, foreslår forsker. Tove Larsen (S), KLs sundhedsudvalg, er ikke afvisende.

Sundhed

Af Redaktionen | [email protected]

Patienter, der i stigende grad udskrives halvsløje fra sygehuset for at blive raske i eget hjem. Sygeplejersker, der udfører opgaver, som til forveksling minder om lægens. Sosu-assistenter, der ligesom sygeplejersker lægger drop og dialyserer patienter. Opgaveglidningen til kommunerne er enorm, men for kommunerne er det en udgift. De har svært ved at dokumentere det, og der følger sjældent penge med. Nu foreslår en forsker, at kommunerne gør som sygehusene og får deres opgaver og aktiviteter registreret, så de kan honoreres.

”Det er nødvendigt at få et simpelt system, hvor man får styr på de opgaver, kommunerne udfører, for at få omfanget dokumenteret og med tiden også honoreret,” siger seniorprojektleder Sidsel Vinge fra DSI – Dansk Sundhedsinstitut og fortsætter:

”Med et takstsystem, som man kender fra sygehusene eller fra almen praksis, vil mange flere opgaver blive tydeligere, og på den måde vil det også blive muligt at føre en diskussion i kommunerne om, hvad man gør, og hvorfor man gør det.”

Mangler dokumentation

Borgmester i Aabenraa, Tove Larsen (S), som også er afgående formand for KLs sundhedsudvalg, er ikke afvisende:

”Vi mangler dokumentation for mange af de opgaver, vi i stigende grad udfører. Det  er nødvendigt i økonomiforhandlingerne. Vi bliver nødt til at dokumentere opgaverne bedre, ellers taber vi spillet.  Når vi har dokumentationen på plads, er jeg indstillet på at tage en diskussion om et system som det, Sidsel Vinge taler om,” siger Tove Larsen. 

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet