Tyskland kan støtte Euro-redning

Den tyske forfatningsdomstol giver grønt lys for tysk deltagelse i Euro-redningsfond. Men ikke uden betingelser

EUROKRISE

Af Redaktionen | [email protected]

Tysklands forbundskansler Angela Merkel fik i dag støtte fra landets forfatningsdomstol i Karlsruhe på spørgsmålet, om hvorvidt det ville være forfatningsstridigt med tysk deltagelse i den såkaldte europæiske stabiliseringsmekanisme ESM.

Tyskland bidrager med en lånegaranti på 190 mia. euro til redningsfonden, som samlet bliver på 500 mia. euro fra midten af 2013. Striden har stået om, hvorvidt og i hvilken grad det tyske parlament skal inddrages, når der træffes beslutninger om at udmønte lånegarantien. Det skriver Bloomberg.

Forfatningsdomstolen i Karlsruhe nåede i enighed frem til, at den nuværende konstruktion, hvor et særligt parlaments-udvalg inddrages i beslutninger om det tyske bidrag til fonden er tilstrækkeligt demokratisk kontrol. Men det tyske bidrag kan kun forhøjes gennem almindelig lovgivning.

Sagen var indbragt af 37.000 borgere og organisationer, bl.a. en tidligere justitsminister, som mente, at ESM strider imod forfatningen. Tyskland bliver den største bidragyder til fonden, og klagerne frygtede, at Forbundsdagen ikke ville blive taget tilstrækkeligt med på råd. Dermed ville parlamentet miste kontrollen over finansloven, hed det bl.a.

krn

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet