Foto: Polfoto
Foto: Polfoto

Tysk Pegida truet af opløsning

Islamkritiske Pegida har aflyst mandagens demonstration i Dresden, og opløsningstendenser præger nu bevægelsen.

Islamkritik

Af Mathias Irminger Sonne | [email protected]

Herhjemme har Pegida svært ved at få vind i sejlene – mandagens moddemonstrationer kunne samle flere mennesker i både Aarhus og København – men i Tyskland ser organisationen ud til at være meget nær et egentligt sammenbrud. Først måtte Pegida-leder Lutz Bachmann tage sin afsked efter offentliggørelse af selfies i Hitler-forklædning, og nu er der opløsningstendenser i hele organisationsholdet.

Bevægelsen, der siden 23. januar har været registreret som en forening efter tysk ret, har siden Bachmanns afgang haft Kathrin Oertel som organisationsholdets ansigt udadtil. Hun har nu forladt foreningen sammen med fire andre fra den oprindelig ti mand store bestyrelse. Ifølge Süddeutsche Zeitung har Oertel blandt andet angivet, at hendes afgang skyldtes trusler fra den venstreorienterede gruppe Antifa. Fra næstformanden i Pegida, René Jahn, forlyder det derimod, at der var interne uoverensstemmelser, fordi Lutz Bachmann stadig blandede sig i organisationsholdets arbejde, og fordi der ikke var lagt tilstrækkelig distance til de højreekstreme fraktioner hos Pegidas aflægger i Leipzig.

På foreningens facebookside, der er Pegidas vigtigste informationskanal og debatforum, annonceres det, at mandagens demonstration er aflyst "af organisatoriske og retlige årsager". Der skal nu vælges en ny bestyrelse, der kan arrangere demonstrationerne, der skal gå videre fra mandag den 9. februar. ”Det handler ikke om personer, men om vores sag”, melder foreningen.

Fra politisk side har der været tydelig lettelse over, at organisationen b ag Pegida-organisationen nu nedsmelter hurtigere end ventet. Sigmar Gabriel, vicekansler og tysk erhvervsminister, har således kaldt opløsningstendenserne for ”en forløsning for Dresden”.

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet