Kommunen.dk
MENU

Tvivl om tal for fald i anbringelser

Tvivl om tal for fald i anbringelser

Flere af kommunerne med de største fald i afgørelser om anbringelse forklarer det med fejl i indberetningerne til Ankestyrelsen.

Det kræver abonnement at læse denne artikel.

Ifølge Ankestyrelsens netop offentliggjorte anbringelsesstatistik skete der i 2009 et markant fald i, hvor mange børn der bliver anbragt ude for hjemmet. Hele 20 procent lyder det samlede tal på for landets kommuner. Men flere af de kommuner, der har haft de allerstørste fald, kan ikke genkende Ankestyrelsens tal.
”Umiddelbart synes jeg ikke, de tal stemmer overens med virkeligheden. Så vi er nu gået i gang med at undersøge, om der kan være sket fejl i vores indberetning eller vores opgørelser,” siger Hanne Madsen, chef i beskæftigelses- og socialforvaltningen i Vesthimmerland.
Ifølge Ankestyrelsens statistik har Vesthimmerland set et  fald på 76 procent fra 25 i 2008 til seks afgørelser om anbringelser i 2009. Det er det største fald i landet målt i procent.
Den samme vurdering kommer fra nummer to på listen, Stevns. Her skulle der ifølge Ankestyrelsen være sket et fald i antallet af afgørelser på 67 procent fra 12 til fire.
”Jeg sidder med sagerne her foran mig, og når jeg tæller, så får jeg et helt andet tal. Så der må være gået noget galt i vores indberetning,” siger chefen for kommunens familieafdeling, Helle Sigaard. Hendes eftertælling når op på dobbelt så mange afgørelser i 2009, blot på frivillige anbringelser.
I Viborg er faldet fra 2008 til 2009 på 82 procent. Men også her må der ifølge familiechef Tommy Bach være tale om fejl i indberetningen. Fra 2008 er der ifølge statistikken et fald fra 60 til 30 afgørelser, som så ryger helt ned på 11 i 2009. Det hænger dårligt sammen med, at det reelle antal anbringelser steg fra 2007 til 2008.
Ankestyrelsen anfører imidlertid i sin rapport om anbringelsesstatistikken, at der flere gange er rykket for at få bekræftet de indberettede tal. Senest i juli, hvor de 30 kommuner med de største fald enten bekræftede eller korrigerede de indberettede tal.

Interesseret i et abonnement? - klik her

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.