Sundhedsministeren bebudede forlængelse af restriktionerne i Eigtveds Pakhus onsdag aften. Her flankeret af justitsminister Nick Hækkerup (S).
Sundhedsministeren bebudede forlængelse af restriktionerne i Eigtveds Pakhus onsdag aften. Her flankeret af justitsminister Nick Hækkerup (S).
Foto: Martin Sylvest, Ritzau Scanpix

Tre uger mere med strikse coronaregler

Den britiske coronavariant B117 spreder sig. Den skal slås ned nu, hvis smittetal ikke skal eksplodere i februar, siger regeringen. Også rejseregler forlænges.

nedlukningen fortsætter

Af Ritzau | [email protected]

De nuværende coronarestriktioner forlænges i yderligere tre uger - frem til og med 7. februar. Det oplyste sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) onsdag aften på et pressemøde.

Samtidig opfordrede justitsminister Nick Hækkerup (S) alle, der går på arbejde og er fysisk sammen med andre, til at lade sig teste en gang om ugen. Symptomer eller ej.

Hækkerup peger på, at testkapaciteten ikke længere udnyttes fuldt ud, fordi mange arbejder hjemme. Hvis flere bliver testet, kan det hjælpe til at opspore den mere smitsomme britiske mutation B117, understregede han.

Denne virusvariant har den seneste tid bredt sig i Danmark. Til og med onsdag var der fundet 208 tilfælde af mutationen ved stikprøver, oplyste Magnus Heunicke. For fire dage siden lød det samlede antal på 134 fundne prøver med B117.

  Væksten er voldsomt bekymrende. For vi kommer til at se stærkt stigende smittetal senere på vinteren.

I den sidste uge af 2020 blev den britiske mutation fundet i 2,4 pct. af de positive prøver. Det tal steg til 3,6 pct. den første uge af det nye år.

- Den britiske variant breder sig i Danmark, sagde Heunicke.

- Jeg skal understrege, at det er en stikprøve, men væksten er voldsomt bekymrende. For vi kommer til at se stærkt stigende smittetal senere på vinteren, sagde sundhedsministeren.

Ny test finder mutationer

I denne uge tager TestCenter Danmark en ny metode i brug til at opnå en bredere og hurtigere overvågning af virusvarianter som B117.

Testen hedder delta-pcr, og den kommer til at screene alle positive prøver i de offentlige testcentre.

Med den nye test vil smitteopsporingen nu få besked om borgere, der er smittet med en muteret coronavariant, på et langt tidligere tidspunkt. Hidtil har der kunnet gå op til flere uger, inden smitteopsporingen blev orienteret.

Onsdagens tal

 • Onsdag var der på et døgn registreret 1.358 nye danske smittetilfælde med coronavirus.
 • De 1.358 smittede blev fundet blandt 82.795 prøver. Det er en positivprocent på 1,64.
 • Yderligere 37 personer døde med coronasmitte. 1.660 borgere er siden marts registreret døde med virusset i kroppen.
 • Antallet af patienter indlagt med corona faldt på et døgn med 58, så der nu er 859 indlagte.
 • Af de indlagte er 137 på intensivafdeling, 90 får hjælp af respirator. Antallet er højt og ikke langt fra forårets rekordniveau med 153 intensivpatienter.
 • Kontakttallet var tirsdag 0,9. Tallet skal ned på 0,7 eller 0,8 i de næste to uger, hvis vi skal undgå en eksplosion i antallet af nye smittede med den meget smitsomme britiske variant B117.
 • Frem til onsdag havde 118.073 borgere fået det første af to vaccinationsstik. Det svarer til 2,02 pct. af befolkningen.

Kilder: Statens Serum Institut 

Den britiske mutation er 50-74 pct. mere smitsom end det almindelige coronavirus.

Rejserestriktioner forlænges også

Regeringen forlænger også restriktioner for indrejse til Danmark.

- Henset til den meget alvorlige situation har vi truffet beslutning om at forlænge rejserestriktionerne frem til 7. februar, sagde Nick Hækkerup.

Også Udenrigsministeriets rejsevejledning forlænges til 7. februar. Alle lande er i øjeblikket røde på kortet, og det betyder altså, at danskere ikke kan rejse de næste tre uger.

Bor man i udlandet, men arbejder i Danmark eller har et andet anerkendelsesværdigt formål, skal man vise en ugentlig negativ coronatest for at krydse grænsen.

Har man ikke et anerkendelsesværdigt formål i Danmark, er det ikke nok med en ugentlig negativ test. I så fald må testen kun være 24 timer gammel. Kravet om negativ test gælder ikke danske statsborgere eller udlændinge med bopæl i Danmark.

Det forlænges:

 • Forsamlingsloft på fem personer.
 • Afstandskrav på to meter, både i dagligvarebutikker og i det offentlige rum.
 • Alle bør begrænse fysisk kontakt mest muligt. Myndighederne opfordrer til at aflyse alle aftaler, der kan aflyses, frem til 7. februar.
 • Detailhandel, storcentre og udvalgsvarebutikker er lukket uanset størrelse. Dagligvarebutikker og apoteker er undtaget.
 • Liberale serviceerhverv som frisører og massører er lukket. Det samme gælder klinikker, der udfører kosmetiske behandlinger.
 • Elever i folkeskolen og studerende på ungdoms- og voksenuddannelser er sendt hjem og får fjernundervisning.
 • Arbejdsgivere opfordres til at lade medarbejdere arbejde hjemme hvis muligt.
 • Alle indendørs idræts- og kulturanlæg er lukket: svømmehaller, fitnesscentre, teatre og biografer.
 • Restauranter, barer, caféer og lignende skal holde lukket. De må gerne sælge takeaway.

Desuden blev kosmetiske behandlinger føjet til rækken af erhverv, der skal holde lukket.

Kilde: Sundhedsministeriet

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet