Trange kår for konkurrencepræget dialog

Særligt komplekse it-projekter kan anvende udbudsformen konkurrencepræget dialog, men næsten ingen anvender det i Danmark, og det er en stor skam, mener advokat René Offersen.

Udbudsform

Af Sine Riis Lund | [email protected]

Forhandlinger med leverandører før et udbud er normalt forbudt land. Men med konkurrencepræget dialog får kommunerne mulighed for drøftelser med udvalgte ansøgere ­inden den egentlige tilbudsgivning. 

I Danmark er der imidlertid kun gennemført 23 procedurer med konkurrencepræget dialog i it-udbud, viser en optælling fra Lett Advokatfirma. Men proceduren burde anvendes langt oftere, mener René Offersen, partner og advokat i Lett. 

Han ser netop mange ’almindelige’ it-udbud fyldt med fejl, fordi man ikke på forhånd har kunnet adressere alt og skabe en fælles forventningsafstemning mellem kunde og leverandør.

”Derfor mener jeg også, at når man har noget af en vis kompleksitet, så er man forpligtiget til at overveje og bruge de fremgangsmåder, der giver det bedste slutresultat,” siger René Offersen.

Problemet med klager

Han mener, at man vil kunne undgå mange fejl ved at bruge konkurrencepræget dialog. Spørgsmålet er imidlertid, hvornår man kan anvende udbudsformen, for direktivet i EU kræver, at der skal være tale om ”særligt komplekse projekter”.

”Der er ikke formodning for, at det er særlig komplekst, bare fordi det er it, sådan at man uden videre er  berettiget til at lave udbud som konkurrencepræget dialog,” siger juridisk professor Jens Fejø fra CBS, Copenhagen Business School.

Det fremgår også af en sag mod Aalborg om netop dette spørgsmål, som kommunen tabte i november sidste år.

René Offersen mener dog ikke, at kommuner bør frygte en masse klagesager om brugen af proceduren konkurrencepræget dialog holdt op mod antallet af klager generelt.

It

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet