Tilsynsreform bliver dyr for enkeltmandsfirmaer

Hvis en enkeltmandsvirksomhed skal oprette en bestyrelse, kan det blive meget dyrt, viser et notat fra LOS. ”Og det skal ministeriet være klar over,” siger LOS’ direktør

Beskatning

Af Laura Fischer Larsen | [email protected]

I et opgør med brodne kar blandt anbringelsessteder rundt om i lande, skal Socialministeriets nye tilsynsreform stille skarpere krav til enkeltmandsvirksomheder. Enten skal de lukkes, eller også skal de oprette en bestyrelse og fortsætte som f.eks. fond eller ApS.

Men nu røber et revisornotat fra Landsforeningen af Opholdssteder, Botilbud og Skolebehandlingstilbud (LOS), at en sådan ændring i virksomhedsstruktur vil koste dyrt i skattekroner og bestyrelseshonorarer.

”Der er flere ting, som gør det dyrt at overgå til en anden virksomhedsstatus. Og hvis ministeriet vil det her, så må man også sikre, at der kommer en løsning på de her økonomiske konsekvenser,” siger Geert Jørgensen, direktør i LOS. Han skønner, at reformen vil ramme ca. en tredjedel af LOS medlemmer.

Skattesmæk

Når en enkeltmandsvirksomhed ændrer struktur, skal direktøren som privatmand så at sige forære firmaets overskud eller egenkapital til en bestyrelse. Og den slags foræringer skal beskattes.

”Så kommer SKAT og siger, at du ikke bare kan forære overskuddet væk. Det er en svækkelse af virksomheden, fordi egenkapitalen jo er det, der skal sikre virksomheden mod nedgang og dårlige tider. Og så bliver det lige pludselig en dyr omstilling,” påpeger Geert Jørgensen.

Mere end rødvin

En yderligere udgift kan blive bestyrelseshonorarer. LOS er generelt positiv over for en styrkelse af bestyrelserne, men mener, at Socialministeriet må erkende, at den slags ikke er gratis.

 ”Med de krav, man nu stiller om en professionalisering af bestyrelsen, så kommer du altså til at godkende mere end bare tre flasker rødvin til jul,” siger Geert Jørgensen. Han fremhæver, at bestyrelsesmedlemmer påtager sig et stort ansvar for en virksomhed, og det skal afspejle sig i deres honorarer.

”Når man stiller den slags krav til en bestyrelse, så skal man også kunne betale det vederlag, der svarer til det ansvar de påtager sig,” siger han.

LOS har sendt notatet til Socialministeriet og vil tage sine bekymringer om tilsynsreformen op med ministeren.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet