Til kamp mod valgplakater

Valgplakater er dyre, forurenende og sender et forkert budskab til vælgerne, mener byrådsmedlem Jan Ryberg. Han står bag et forslag om at afskaffe plakaterne i Hel singør. 

Ugens uundgåelige

Af Sofie Flensburg | [email protected]

Hvorfor vil du afskaffe valgplakater?

Fordi de hører fortiden til. Og jeg tror ikke på, at de flytter en eneste stemme fra rød til blå blok. Jeg mener, at de er et kæmpe ressourcespild både økonomisk, miljømæssigt og arbejdsmæssigt. Alle os, der har hængt i lygtepælene i november måned i regn og sne, synes ikke, at det er særlig sjovt, at vi skal ud tre dage efter og sætte dem op igen.

Og så mener jeg heller ikke at det er nogen god idé at vælge sine politikere ud fra et ansigt. Den kontakt, som vi har mulighed for at få nu igennem eksempelvis Facebook eller videoer på You-Tube, giver mulighed for at blive valgt på baggrund af budskaber. Demokratiet er bedst tjent med, at vi bliver valgt på den politik, vi fører, og ikke på, om man er en halvgammel mand på 50 år med gråt hår eller en ung, lyshåret pige med store bryster.

Kan man ikke være bekymret for, at valgdeltagelsen ved kommunalvalg bliver endnu lavere, fordi de manglende valgplakater skaber mindre opmærksomhed om valget?

Det er klart, at der ligger en opgave for os politikere i at gå ud og fortælle, at der er kommunalvalg. Og der er måske nogle mennesker, der af gammel vane sidder og venter på, at de her valgplakater kommer op. Men til gengæld tror jeg også, at vi kan få fat i en masse unge, som er fuldstændig ligeglade med valgplakater. Dem kan vi jo kontakte direkte på nettet. Ressourcerne fra plakaterne bliver jo frigivet til, at man kan bruge dem på alle mulige andre former for kontakt til vælgerne.

 

Tror du, at forslaget bliver vedtaget?

Ja. Folketinget har vedtaget ved lov, at man har ret til at sætte valgplakater op, så vi kan ikke forbyde det. Men vi kan lave en aftale, som alle partier underskriver, om at vi ikke sætter plakater op. Det har alle partier stemt for, at vi skulle, og jeg er i fuld gang med at udforme aftalen.

 

Men borgmesteren har sagt til Jyllands-Posten, at han er skeptisk over for forslaget…

Det er sådan, at borgmesteren her i kommunen er skeptisk over for alle forslag, som ikke er hans egne. Og jeg har svært ved at forestille mig, at Venstre som det eneste parti skulle stå uden for den aftale. Men han slår sig lidt i tøjret, fordi det ikke er hans idé.

 

Hvis nu de andre partier alligevel skulle hoppe fra, vil I i Lokaldemokraterne så holde fast ved at lade være med at hænge plakater op?

Ja, det ændrer ikke min holdning til, at det er forældet. Jeg tror da også, at de partier, som ikke hænger valgplakater op vil argumentere for, at dem, der gør det, er nogle miljøsvin. Det er klart, at det ikke vil gå stille af, hvis et parti springer fra en aftale, som de andre har indgået.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet