Thyra Frank skal lede Ældrekommissionen

Den 1. oktober skal regeringens Ældrekommission komme med anbefalinger til, hvordan fremtidens ældrepleje skal udforme sig. Nu er den utraditionelle plejehjemsleder Thyra Frank blevet indsat som formand for rådet, og hun er ikke i tvivl om, at fokus fremover skal være på mennesker, ikke på mursten. Som leder af OK-hjemmet Lotte har hun nedbragt sygefraværet blandt personalet og hendes livsfilosofi og resultater har givet anerkendelse i mange forskellige kredse.

Ugens uundgåelige

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

Hvad er vigtigst for dig at få udrettet som formand for Ældrekommissionen?

For mig er det utroligt vigtigt, at vi får fokus på holdninger og værdier. Nu har vi i mange år talt om mursten. Nu vil jeg gerne tale om, hvordan vi skal behandle hinanden.

Vi skal have fokus på, at du ikke bliver ens, bare fordi du bliver gammel. De gamle skal bevare deres egen identitet og originalitet og ikke blive til kopier. De skal omgås med et personale, som har en dyb respekt for den måde, de er på. Det, der betyder allermest, er, at vi viser respekt i vores samvær med de gamle, og at der er meget af det – både samvær og nærvær.  

Kan du fremhæve en regel, som er særligt tåbelig eller unødvendig?

Jeg vil gerne have tidstyranniet væk, så personalet ikke skal arbejde i minutter. Og så kunne jeg godt tænke mig, at vi i Danmark tager en debat om, at ingen er fejlfri: Det er vigtigt at forstå, at vi ikke kan undgå at lave fejl.

Og hvis vi bruger så meget tid, som vi gør nu, på at prøve at blive fejlfri, så sker der faktisk flere fejl. Det betyder nemlig, at vi ikke har tid til kerneopgaven.  

Hvad har været din bedste oplevelse i løbet af ugen?

Jeg har fået så mange fantastiske mails og sms’er fra søde venner og kollegaer, der synes, det er fantastisk, at jeg får posten. Så lige da du ringede, sad jeg og kiggede på hilsnerne og prøvede at svare hver enkelt, men jeg er langtfra igennem.

Hvad er du god til?

At passe på andre mennesker, at føle og være nærværende i det sekund, hvor jeg er der. Jeg er meget rummelig og forstår, at andre kan have det anderledes end mig.

Og så er jeg rigtig dårlig til at komme til tiden, for hvis der er nogen der har brug for mig, så er jeg dér og ikke til et møde. Det er en del af det at være ja-siger, og det er jeg.

Hvem er dit forbillede?

Jeg har haft min far som mit forbillede. Han talte aldrig grimt om andre, og han sagde, at hvis der var noget ved et andet menneske, man ikke brød sig om, så skulle man sige det til dem selv. Hvis man ikke havde lyst til det, så var der ingen grund til at sige det til andre. Det har jeg levet efter, og det lever jeg stadig 100 procent efter.

Hvor ser du dig selv om ti år?

Der vil jeg gerne sidde i min sofa med en dry martini til højre og lytte til Bach eller Chopin. Og så vil jeg sidde med benene oppe og simpelthen nyde det. Jeg vil også tænke for mig selv, at hvis Vorherre ikke tager mig helt, når det en dag er min tur, så vil jeg gerne vide, at der er et sted, jeg kan komme hen og bo og stadig være Thyra.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet