Internationale medier står i kø for at høre, hvordan man i Aarhus har succes med at afradikalisere unge Syrienskrigere.
Foto: Stine Bidstrup / Polfoto
Internationale medier står i kø for at høre, hvordan man i Aarhus har succes med at afradikalisere unge Syrienskrigere. Foto: Stine Bidstrup / Polfoto

Terror i Paris sætter Aarhus på verdenskortet

I omegnen af 130 udenlandske medier har været forbi Aarhus, siden attentatet på Charlie Hebdo i Paris sendte chokbølger gennem den vestlige verden. Årsagen er den såkaldte Aarhus-model, der både vækker undren og beundring hos de besøgende

Antiradikal

Af Jakob Frausig Simonsen | [email protected]

- Det er jo egentlig ikke, fordi vi selv synes, at den er noget særligt. Vi er bare de eneste, som arbejder på den her måde, har vi så nu fundet ud af, siger kommunikationsrådgiver hos Østjyllands Politi Janni Lundager.

Hun har de seneste uger været belejret af alverdens medier, der vil vide, hvorfor Aarhus Kommune har valgt at møde de unge, der vender hjem fra kamphandlinger i Syrien, med samtaler og tilbud om psykologhjælp fremfor fængsel, fratagelse af pas og udvisning.

- I mange andre lande fylder forebyggelsesdelen ikke særlig meget i politiets arbejde. Derfor er vores arbejde ganske unikt, idet politiet både forebygger og efterforsker, og det bruger vi rigtig megen tid på at forklare for de udenlandske journalister, siger Janni Lundager.

Netop arbejdet med at forklare Aarhus-modellen til et så bredt publikum kan være særlig udfordrende. Og med en mediemaskine, der tæller alt fra CNN over Al-Jazeera til Le Monde, i byen, så bliver det ekstra vigtigt at få forklaret, hvorfor man har valgt at gribe situationen an, som man har. For mens de europæiske medier overvejende er positive over for det, de ser, så har de amerikanske medier haft sværere ved at forstå den ‘bløde’ linje.

- Washington Post havde for eksempel en hel skæv indgang til det, vi lavede, synes vi. De mente, at vi var himmelråbende naive. Men misforståelser opstår også hurtigt, hvis der ikke er tjek på faktuelle ting såsom, at vi for eksempel ikke har mulighed for at tage passet fra folk, og derfor har vi gennem hele forløbet haft fokus på at blive bedre til at formidle, hvad det er, vi laver, siger Janni Lundager.

”I mange andre lande fylder forebyggelses­delen ikke særlig meget i politiets arbejde. Derfor er vores arbejde ganske unikt, idet politiet både forebygger og efterforsker.”

Men selvom det er rart med opmærksomhed og anerkendelse, så kræver det også mange ressourcer at skulle koordinere de mange besøg. Derfor ser Janni Lundager også frem til, at hverdagen vender tilbage:

- Vi har også et job at passe, så det må meget gerne finde et passende leje igen snart, hvis man kan sige det sådan, siger hun.

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet