Charlotte Bremer blev smittet med corona i begyndelsen af november. Hun venter på at komme i behandling på en af regionernes nyåbnede senfølgeklinikker.
Charlotte Bremer blev smittet med corona i begyndelsen af november. Hun venter på at komme i behandling på en af regionernes nyåbnede senfølgeklinikker.
Emil Helms, Ritzau Scanpix

Syge af senfølger i kø til nye klinikker

De første med senfølger af corona får hjælp på regionale klinikker. Hovedpine og stakåndethed plager mange. Charlotte Laursen er ved at miste tålmodigheden.

coronabehandling

Af Ritzau | [email protected]

Coronavirusset har for længst forladt kroppen, men sådan føles det langtfra. Ømme muskler, voldsom hovedpine, åndedrætsbesvær og høj puls er bare nogle af de gener, der kan plage i månedsvis.

Med senfølgeklinikker er der nu hjælp på vej til de hårdest ramte. I fire af regionerne er klinikkerne åbne, mens den femte i Region Midtjylland er på vej.

Charlotte Laursen er blandt dem, der venter på, at det skal blive hendes tur. Hun blev smittet i begyndelsen af november og har det så dårligt, at hun er sygemeldt.

- Jeg har konstant hovedpine og en snurren i hovedet. Jeg er svimmel og kan ikke huske noget. Det fylder rigtig meget.

Hun er gået fra et aktivt liv som lærer på et gymnasium syd for København til at opleve, hvor presset hun kan blive blot ved at hendes egne børn spørger om noget.

En kort gåtur er, hvad hun har overskud til i løbet af dagen, og derfor ser hun frem til at få hjælp:

- Man bliver desperat af at have det sådan.

  Typisk er folk blevet raske efter fire-fem dage, men så efter en uges tid begynder det at gå værre. De symptomer, de får, har jeg aldrig tidligere set så specifikt ved nogen sygdom.

Hun klarede virusset uden indlæggelse, og det kendetegner en stor del af de patienter, der henvises til klinikkerne, siger Lars Østergaard, der er ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Her er flere end 200 på venteliste.

- Typisk er folk blevet raske efter fire-fem dage, men så efter en uges tid begynder det at gå værre. De symptomer, de får, har jeg aldrig tidligere set så specifikt ved nogen sygdom, siger Lars Østergaard.

Fem ugers ventetid i Odense

På Odense Universitetshospital (OUH) har de fået henvist cirka 60 patienter. Lige nu er der fem ugers ventetid, oplyser overlæge Anne Øvrehus.

- Vi kan se, at der virkelig er et behov. 80 pct. af de patienter, vi indtil videre har vurderet, har så komplekse og langvarige gener, at de har behov for et specialiseret tilbud.

- De oplever typisk en dagligdag med stor træthed og en dårlig lungefunktion. For nogle er der oven på det bygget depression og angst, siger Anne Øvrehus.

  Vi kan se, at der virkelig er et behov. 80 pct. af de patienter, vi indtil videre har vurderet, har så komplekse og langvarige gener, at de har behov for et specialiseret tilbud.

I Region Nordjylland var de første patienter til samtale på Aalborg Universitetshospital fredag. Ifølge Steffen Helmer Kristensen, der er ledende overlæge på lungemedicinsk afdeling, er der indtil videre henvist 46.

Men for hele 2021 forventer han flere end de 600 patienter, hospitalet sammen med regionen har skønnet vil have et behov. Beregningen blev lavet, da der på landsplan var 600-700 nysmittede om dagen.

Siden er antallet cirka fordoblet:

- Havde vi vidst, at det ville stige til det niveau, så ville regnestykket have set anderledes ud, siger Steffen Helmer Kristensen.

Klinikkerne har ikke en behandling, som her og nu kan hjælpe patienterne. Men lægerne vil arbejde ud fra en række teorier, forklarer Lars Østergaard fra Aarhus Universitetshospital.

For eksempel er det muligt, at senfølgerne er udløst af, at væv og celler i kroppen ikke fik nok ilt under sygdomsforløbet på grund af små blodpropper. Måske fordi immunforsvaret reagerede for kraftigt på virusset.

- Når vi kender årsagen, så kan vi målrette behandlingen. Men heldigvis er det også sådan, at nogle patienter oplever, at de får det bedre med tiden. Men det går meget langsomt.

Senfølger kan ramme fysisk og psykisk

  • Langt de fleste coronasmittede får milde symptomer og bliver raske igen uden behandling. Enkelte oplever senfølger i lettere eller sværere grad.
  • Patienter og læger har efterlyst ét samlet sted, hvor patienter med alvorlige og længerevarende senfølger kan henvende sig.
  • Sundhedsstyrelsen har anbefalet regionerne at åbne klinikkerne fra 1. januar.
  • Der er klinikker i Region Nordjylland, Region Syddanmark, Region Sjælland og Region Hovedstaden.
  • I Region Midtjylland har Aarhus Universitetshospital siden efteråret behandlet patienter. En mere permanent organisering er på vej.
  • Senfølger kan være hovedpine, ringere lungekapacitet, angst, depression, ringere muskulatur samt nedsatte mentale og kognitive evner.
  • For at komme i behandling kræves en henvisning fra egen læge.

Kilder: Sundhedsstyrelsen og Ritzau

 

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet