Svenskerne har vist vejen for politisk fest

Når bornholmerne byder op til politisk dans ved Folkemødet 2011, er det efter inspiration fra den årlige svenske festival Almedalsveckan. Et vældig godt koncept, lover svenskerne selv.

Folkemødet 2011

Af Morten Okkels | [email protected]

Forbilledet for Folkemødet på Bornholm i midten af juni er en event på den svenske ø Gotland. Det er den store politikeruge Almedalsveckan, der afholdes i uge 27 hvert år.

”Da vi begyndte på det her, var det slet ikke tanken, at det skulle blive så stort. Men efterhånden kom så den store interesse fra massemedierne,” siger Jan Lundgren, politiker fra partiet Socialdemokraterna, og tænker tilbage på dengang i 1968, hvor hans partifælle, den unge statsminister Olof Palme, holdt en tale fra ladet af en lastvogn.Siden da har Jan Lundgren været til stede hver eneste gang. I løbet af årene har han set, hvordan Almedalsveckan er blevet stadig større. Sidste år, som også var et valgår i Sverige, var der næsten 800 arrangører, 1.400 arrangementer, 900 journalister og 11.000 deltagere under eventen. Her i 2011 spænder ’ugen’ efterhånden over otte dage. Det skyldes, at der lige nu er otte partier i den svenske rigsdag, der skal spille hovedrollen på en dag hver. 

Flere gode grunde

Årets Folkemøde på Bornholm er godt nok ikke lige så stort som Almedalsveckan. Men princippet er det samme: Man tager en nydelig ø og fylder den op med førende politikere og landets vigtige medier. Her bliver resultatet ikke kun, at man slår et slag for demokratiet og dialogen. Der hører også andre fordele med.

”Vi har jo fået meget opmærksomhed på Gotland gennem Almedalsveckan. Mens det foregår, vælter der skønne billeder fra vores ø ud på tv-skærmene,” siger Jan Lundgren.

Brødrefolk

Ligesom indenrigsminister Bertel Haarder og bornholmske embedsmænd besøgte Almedalsveckan i Sverige forud for Folkemødet, kan man også møde svenskere til Folkemødet på Bornholm. En af dem er Daniel Persson, senior adviser i Øresundskomiteen. 

”Dels giver sådan en festival mulighed for at følge med i den aktuelle samfundsdebat. Grund nummer to er at knytte netværk og knytte kontakter med folk. Er man en interesseorganisation, så er det jo altid aktuelt at komme tættere på borgerne. Og man kan pludselig træffe ministrene, de tunge embedsmænd og hele deres bagland,” fortæller Daniel Persson om sine grunde til at møde op. Øresundskomiteen arbejder for at udjævne grænserne mellem landene i regionen, og der er planlagt et arrangement om torsdagen, hvis overskrift hedder ’regional planlægningsstrategi’.

Måske er årets Folkemøde ved at grundlægge en tradi­tion med Folkemøder på Bornholm i mange år fremover. Sådan en tradition kan sagtens holde sig frisk, siger Jan Lundgren ud fra sine erfaringer med 42 års fest og debat i Almedalen. Han afkræfter helt, at politikerne bare kan sige det samme hvert år.

”Nej, nej. Ellers skulle det snart blive afsløret af journalister,” forsikrer han fra Gotland. 

Hvis man har lyst til at opleve Almedalsveckan 2011, så er det 6.-13. juli, man skal sætte kryds i kalenderen.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet