For Lars Erik Hornemann er naturen afgørende, og det er lige meget, om han færdes i den med et jagtgevær i hånden, sidder i en kajak eller på sin Yamaha. Det er frihed, og det er time-out. Nu mangler han bare det akvarium der ... Foto: Peter Baastrup
For Lars Erik Hornemann er naturen afgørende, og det er lige meget, om han færdes i den med et jagtgevær i hånden, sidder i en kajak eller på sin Yamaha. Det er frihed, og det er time-out. Nu mangler han bare det akvarium der ... Foto: Peter Baastrup

Svendborgs borgmester: “Der er meldt timeout, når jeg kommer hjem fra arbejde”

Svendborgs borgmester sværmer for foreningsliv, fisk og friluftsliv. Han hylder frivillige ildsjæle, frygter alternative fakta og falder i ét med naturen, så snart han har fri. Kom med bagom Lars Erik Hornemann (V), der er medlem af MC-klubben MC Tequila.

Bagom Borgmesteren

Af Hanne Korvig | [email protected]

Hvad er din største politiske ambition for 2017?

Udover genvalg? Det er at få søsat havneudviklingsplanen, som vi har diskuteret siden halvfemserne. Det har været en lang og intens vandkamp, hvor der skal ske noget nu! Og det kommer der også til.

Hvor var du i dit liv som 25-årig?

I Odense. Jeg uddannede mig som landbrugstekniker og merkonom på Nordisk Landboskole og Tietgen Handelsskole. Jeg var allerede uddannet landmand med grønt bevis. Jeg var glad og single - vi koncentrerede os jo om studierne og havde ikke tid til sådan noget pjat.

Hvis du ikke var blevet politiker, så var du blevet ...

Selvstændig landmand, som jeg var i 20 år frem til 2006. Alternativt havde jeg nok været ansat i grovvarebranchen eller i fødevareindustrien.

Hvad ligger der altid på dit natbord?

MC-bladet Touring NYT. Jeg har en Yamaha 1100 XV Virago fra ‘91 og er medlem af en lille MC-klub, der hedder MC Tequila. Vi er seks medlemmer, der skiftes til at arrangere ture. Én gang om året har vi vores kvinder med. I efteråret var vi tre par i USA: Arizona,  Utah og Nevada, hvor vi kørte rundt på store Harley’er. Hvorfor klubben hedder Tequila? Da vi etablerede klubben, gik der ofte Tequila i den; mest for kvinderne - vi mænd skulle jo køre.

Hvad er det sidste, du gør, inden du går i seng?

Jeg lufter vores jagthund, Mica, en lille sort labrador - når jeg er hjemme til det. Det foregår i vores have. Så går vi lige en lille kort runde.

Hvilken politikers hjerte, hjerne og holdning beundrer du?

Historisk set Winston Churchill. Han var en intelligent mand med ordet i sin magt. På den hjemlige bane må jeg sige Bertel Haarder og Britta Schall Holberg. Begge frihedselskende holdningsmennesker med højskole-baggrund. De er koryfæer for en ideologi, som jeg går ind for: Respekt for andre, men også sikring af det enkelte menneskes frihed. Jeg synes også, at Kristian Jensen (V) - på det senere - udtrykker gode ting i dén retning.

Hvem har haft størst betydning for dit liv?

Mine forældre. De har lært mig at tænke selvstændigt og givet mig en opvækst, hvor det at være aktiv og engageret i foreningslivet har stået meget højt på listen.

Hvad er dit yndlingsmotto?

‘Forandring kommer af sig selv. Det gør udvikling ikke.'

Hvad er det vigtigste råd, du vil give videre til dine børn?

At de ikke må blive selvtilstrækkelige. Bevar nysgerrigheden for livet og andre.

Er du god til at balancere mellem arbejdsliv og privatliv?

Nej. Men min kone er god til at minde mig om at pakke telefonen væk, og det hjælper, når jeg holder fri sammen med min kajak, motorcykel eller mit jagtgevær. Så glemmer jeg at være online. Naturen er afgørende for mig. På motorcyklen sidder du der i din egen verden og mærker motoren, luften, kulde, varme, panoramaer af landskaber … det samme gælder i kajakken eller på jagt - bare uden motorlyd. Det er intenst; det er frihed.

”Det er ikke godt at være alene, og jeg har en fantastisk og opbakkende kone, men jeg bliver også udfordret, når hun gerne vil engagere sig i mit arbejde.”

Hvad ville du gerne være fri for i dit arbejde? Noget, der fylder for meget?

Ikke noget. Der er selvfølgelig en del politisk uenighed og behov for at markere sig, men det er jo en del af gamet. Man må beundre det engagement, som vores lokalpolitikere udviser; folk, der kan diskutere i timer, om der skal være parkeringspladser på torvet, eller om der skal ligge en cykelsti her eller der. Jeg har kæmpe respekt for det, og dét vil jeg ikke tale ned. 

Hvad kan gøre dig bange?

Alternative fakta. Politikere, der praktiserer fakta, der bygger på at så mistillid til systemer og skabe fjendebilleder, som vi for eksempel ser Trump og Le Pen gøre.

Hvilken film har du sidst set?

TV 2 Charlie's nye dramaserie Mercur. Den er optaget her i Svendborg på vores gamle søfartsskole i Kogtved. Jeg har set de to første afsnit i Filmfyn-regi. Det er en utrolig spændende fortælling om vores samfund i 50’erne og bruddet med DRs kommunistiske nyhedsmonopol, da Radio Mercur kom på banen. Og så er jeg selvfølgelig glad for alle de genkendelige billeder fra Svendborg.

Passer mottoet: Bag enhver succesfuld mand/kvinde står en stærk kvinde/mand - på dig?

Ja. Det er ikke godt at være alene, og jeg har en fantastisk og opbakkende kone, men jeg bliver også udfordret, når hun gerne vil engagere sig i mit arbejde. Når jeg kommer hjem efter en lang dag, hvor jeg er blevet skudt på fra alle sider, så har jeg brug for en pause og ikke en svada af spørgsmål fra hende også. Så vi har aftalt en timeout: Jeg får lov til at lande, hvad enten det er med kajakken, græsslåning eller en tur med hunden, og så indvier jeg hende senere.

“Når jeg kommer hjem efter en lang dag, hvor jeg er blevet skudt på fra alle sider, så har jeg brug for en pause og ikke en svada af spørgsmål fra hende også. Så vi har aftalt en timeout: Jeg får lov til at lande, hvad enten det er med kajakken, græsslåning eller en tur med hunden, og så indvier jeg hende senere.”

Hvad er dit bedste kurtiseringstip?

Ros og anerkendelse. Om jeg er god til det? Øh, det mener jeg faktisk, at jeg er, ha ha. Altså til at rose hende for hendes udseende eller påklædning. Eller for hendes kvindelige touch i hjemmet, som jeg nyder meget, selvom jeg ikke altid lige opdager det.

Når jeg ser et dansegulv, så ...

– får jeg lyst til at danse. Jeg er ikke så god til det, som jeg har været, fordi vi ikke får det ordentligt vedligeholdt. Men når vi mødes med gode venner, så danser vi. Gerne til Eagles - det er min favorit.

Hvad ved dine bysbørn ikke om dig?

At jeg drømmer om et stort akvarium til stuen. Da jeg var dreng, havde jeg fem akvarier, opdrætsakvarier og luftpumper kørende overalt på mit lille værelse; og jeg var altid på jagt efter myggelarver og andet godt. Når jeg går forbi en dyrehandel i dag, skal jeg altid ind og kigge på fisk. Jeg har ikke haft lejlighed til at anskaffe mig et akvarium før nu. Min kone er forberedt. Det er jo et fantastisk flot møbel, ikke?

Hvilket eftermæle som borgmester vil du gerne have?

At jeg var optaget af vores motto 'Svendborg løfter Svendborg' og anerkendte alle vores mange frivillige ildsjæle og deres uvurderlige arbejde for vores kommune. 

Blå bog

Lars Erik Hornemann (V)

  • 59 år
  • borgmester i Gudme 2002-2006 og i Svendborg 2007-09 og igen fra 2014.
  • Gift med Joan. De har 6 børn tilsammen i alderen 19 til 28 år.

Svenborg Kommune

Seks gode og en øjebæ

Hvad er dit favorit-spisested?

Joans Køkken. Hakkebøf med bearnaisesovs.

Din yndlingsudsigt?

Toppen af Bregninge Kirke på Tåsinge.

Det mest romantiske sted?

Vores lille fiskerby Lundeborg, som Ove Bager synger om.

Hvilken butik ville du ikke undvære?

Michaels Jagt og Fiskeri.

Bedste kulturtilbud?

Kulinarisk Sydfyn - vores fødevaremarked sidste weekend i juni.

Hvad vil du gerne have, at din kommune skal være kendt for?

Rigt kulturliv og dybt engagerede borgere.

Den største øjebæ?

Forfaldne Nordre Skole.

Demokrati

Netværk

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet