Svendborg er smukt anlagt

Anmeldelse

Af Redaktionen | [email protected]

Svendborg er en af landets smukkeste, hvis ikke ligefrem landets smukkeste af byer. Svendborg er rent ud sagt bedårende anlagt på en bakketop med skrånende by ned mod den dejlige hesteskoformede havn. Tæt på at være en dansk bjergby. Jeg kan ikke komme i tanke om mange andre danske byer, der ligger lige så smukt kuperet. Godt nok ligger Helsingør og Vejle smukt, Fredericia også. Og Ærøskøbing, Gudhjem og Svaneke. Men Svendborg – den er noget helt særligt.

Og så er Svendborg passet rigtig godt på efterhånden. Flere årtiers bevidst styring af facader og skiltning har efterhånden givet tydeligt synlige resultater. Svendborg har fået etableret en egentlig arkitekturpolitik, og det kan ses på byen. Selvfølgelig er der skønhedsfejl, selvfølgelig kan man pege fingre enkelte steder. Men hovedindtrykket, det er fint, meget fint endda.

Jeg har just været i Svendborg for at skulle anmelde byen, og der var vitterlig sket meget, siden jeg sidst havde en tilsvarende opgave samme sted i 1994.

Klædelige laugskilte

Først og fremmest er stort set alle midtbyens faste baldakiner taget ned og erstattet af ingenting eller markiser, som så ikke alle er lige klædelige og sine steder alt for store. De bedst fungerende markiser er opdelt i mindre versioner. Store plamager med skilte er erstattet af mindre skilte, oftest løstsiddende bogstaver på husmuren eller allerhelst i vinduet, så husene får lov at leve deres eget liv og stå mere uforstyrret. Man finder såmænd sagtens ud af, om det er legetøj, kjoler, sko, ost, brød eller bøger, der handles med. Ingen er gået til bageren for at købe sko. Det hjælper varerne i vinduet til med  – eller klædelige små nye eller gamle laugsskilte.

Godt nok har byen taget sig sammen og skal roses. Men der er i dag faktisk ikke ordentlig styr på alle de utrolig mange varer, som de fleste steder falbydes udendørs og fylder alt for meget i gågaderne. Og de tilhørende ofte forblæste parasoller. Det er visse steder de rene gedemarkeder. Hvorfor er der ikke ordentlige og stramme regler for mængden af tilbudsvarer på gaden, og hvis der er, hvorfor holdes der så ikke justits med sagen? Jeg ved, at der mangler mandskab til at følge op. Følge op på regler og påbud. Til at tage ud og lege, om ikke bussemand, så i det mindste påpege, at her er den og den regel ikke respekteret, men overtrådt. Så om igen! Det ville pynte, hvis det blev anderledes. Også selv om det er sparetider, kan det vel organiseres? Når man nu er nået så langt med facaderne, så også gerne oprydning  i al gaderoderiet.

Havnens fremtid

Fra en af hovedgågaderne, Møllergade, savner jeg visuel kontakt til den skønne, ikke-ødelagte havn. Et eller et par steder må der kunne skabes gangsti fra den højtliggende Møllergade gennem en baggård og ned til havnen. Det ville give fornemmelse af, at man er en af landets bedste havnebyer. Med en stadig delvis aktiv havn.

Netop havnens fremtid er til diskussion lige nu. Skal den bebygges, og hvis, hvordan så? Frederiksø midt i havnebassinet med det gamle skibsværft fortjener at blive nænsomt behandlet. Ligesom Hudes vidunderlige, mønstrede pakhus, der er havnens perle. Havnen skal beholde sit liv, og løs snak om at flytte Ærøfærgen ud fra havnen er ikke klog snak og tankegang. En havn skal have liv. Skibe skal komme og gå. Og skibene skal bevares. Se bare, hvad Københavns inderhavn har mistet ved at jage ikke alene Bornholmerfærgen til Køge, men ogsåOslobåden og Polensfærgen til Frihavnen: Resultatet er total tomhed og ingen fornemmelse af søværts forbindelse til andre havnebyer og kontinenter. Det må ikke ske i Svendborg. Har man først sagt farvel til småfærgerne, kommer de aldrig igen.

Svendborg har netop fået et vidunderligt nyt kulturhus tæt ved rådhus, kirke og teater. Den smukke gamle borgerforening er sat i stand, og der er bygget til – for 37 millioner kroner. Godt samlet sammen af Borgerforeningens netop afgåede formand, Jørgen Andersen. Der ser man, hvilken glæde og gavn, som en by har af en rigtig ihærdig ildsjæl.

Bliv ved i den skure, Svendborg! Det lønner sig og lokker folk til. Til glæde for alle.

Kultur

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet