Storbyer lader nørder boltre sig i åbne data

København og Aarhus stiller datasæt frit tilgængeligt på nettet i håb om, at krøllede hjerner vil hjælpe med at innovere trafikmønstre, klimaplaner og miljøtiltag

Open data

Af Lærke Cecilie Lindegård | [email protected]

Der genereres hele tiden data om borgernes adfærd og klimaets tilstande; data som kan være med til at skabe en smartere byindretning end den vi kender til. Derfor har landets to største kommuner indenfor det sidste år startet open data-projekter op, hvor de lægger data frem til fri afbenyttelse på nettet. Håbet er at lokke kreative sjæle til, siger Kim Stannov Søvsø, der er digitaliseringskonsulent i København.

- Ideen er at skabe en markedsplads for iværksætterne og kreative nørder og få dem til at komme med nye bud på, hvordan vi kan bruge de her data til at løse problemstillinger omkring trafik og fremkommelighed. Der er jo mange mennesker, der kan se anderledes på det, end vi selv kan i kommunen. Derfor er det her også startet op som et græsrodsprojekt – ikke en politisk bestilling oppefra.

Store gevinster
Og det lader til, at storkommunerne har kastet sig over en indbringende forretning. For ifølge ny rapport fra konsulenthuset McKinsey Global Institute, der har forsøgt at beregne det økonomiske potentiale på syv forskellige parametre, hvis data i både det private og offentlige gøres mere åbne og udnyttes bedre end i dag, kan værdien komme op på fem milliarder dollar årligt. Det skriver Mandag Morgen.

Indtil videre drives den lille digitaliseringsenhed under Teknik- og Miljøforvaltningen i København dog på få ressourcer, og i budget 2014 er der blot afsat penge til at aflønne to ansatte. Men projektmagerne har allerede et hav af ideer til, hvor dataene skal sættes i spil, blandt andet i forhold til klimaplanen og målet om at være CO2-neutral i 2025.

- Vi kigger på de dagsordener, der er i forvejen, og forsøger at understøtte dem. Det kan være ved at sætte sensorer op rundt omkring i byen, som kan lave faktiske målinger af CO2-niveauet, fortæller Kim Stannov Søvsø.

App om myldretid
I Aarhus er man så langt, at kommunen i sidste uge kunne lancere smart phone-applikationen 'Skal jeg køre nu?', der bygger på åbne data. App'en er baseret på realtids trafikdata, der genereres ved hjælp af antenner langs vejene, som opfanger blue tooth-signaler fra bilisternes mobiltelefoner. App'en kan derfor fortælle noget om rejsetiden for bilisterne i Aarhus og forhåbentlig få folk til at rejse uden for de spidsbelastede timer.

Ifølge kommunen er dataene i systemet krypteret, så ingen kan finde rejsemønstre for den enkelte trafikant. For netop persondatasikkerheden i nye tiltag trækker mange ressourcer.

- Arbejdet med åbne data er cirka 10 procent teknik og 90 procent forretningsudvikling, som netop handler om juridiske problemstillinger, forklarer Kim Stannov Søvsø.

Udveksling af data
Kim Stannov Søvsø fortæller også, at de åbne data hjælper kommunen til at træffe valg på baggrund af fakta.

- Når der træffes beslutninger i en afdeling, kigger man typisk tilbage i tid på de erfaringer, man har. Men med realtidsdata kan man agere ud fra, hvordan nuet ser ud og knapt så meget på en mavefornemmelse.

På sigt er ideen, at kommunerne skal udveksle data med private virksomheder, trafik- og energiselskaber mm.

- På den måde understøtter vi en mere holistisk by, og vi bliver alle klogere på, hvordan den fungerer, siger Kim Stannov Søvsø.

Den 22. februar deltager København i Open Data Day Hackathon, som er et uformelt internationalt arrangement, hvor udviklere og iværksættere deler viden og tanker om åbne data.

Læs mere på Københavns hjemmeside data.kk.dk og på Aarhus' hjemmeside odaa.dk

 

Energi & forsyning

It

Kommunikation

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet