Storbyborgmestre tier om Dong-salg

Borgmestrene i landets 10 største kommuner har ‘ingen kommentarer’ eller yderst forsigtige holdninger til det nært forestående salg af Dong-aktier til investeringsbanken Goldman Sachs

DONG-SALG

Af Lærke Cecilie Lindegård | [email protected]

Førstemændene i de ti største kommuner træder varsomt, hvis ikke helt lydløst, i den efterhånden tilspidsede diskussion om regeringens salg af Dong-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs. Det viser en rundringning foretaget af dk-teknik.

Ifølge Københavns overborgmester Frank Jensen (S) er aftalen udelukkende ‘en sag for regeringen’. Ligeledes har Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) ‘desværre ingen kommentarer’. I Kolding overlader borgmester Jørn Pedersen (V) spørgsmålet ‘trygt til folketinget’, og den nyvalgte borgmester i Randers, Claus Omann Jensen (V), føler sig ikke klædt på til at kommentere aftalen.

- Mit vidensgrundlag er for lavt til, at jeg vil komme med en kvalificeret udmelding på det her. Jeg har samme vidensniveau, som alle andre har fra medierne, og det giver mig ikke anledning til, at jeg skal gøre mig for klog på det område, siger han til dk-teknik.

I alt har syv borgmestre svaret, mens det inden deadline ikke har været muligt at få fat i Jacob Bundsgaard (S) fra Aarhus, Anker Boye (S) fra Odense eller Johnny Søtrup (V) fra Esbjerg.

På linje med Nyrup
Roskilde-borgmester Joy Mogensen (S) er dog blandt de mere åbenmundede.

- Jeg kender jo kun sagen fra medierne, men jeg er meget skeptisk overfor den her aftale. Det lader til, at der har været to meget ens tilbud, og at man så vælger at gå videre med en kapitalfond med alt det, vi som samfund i den vestlige verden har været igennem de senere år, det kan jeg slet, slet, slet ikke forstå.

Hun kalder sig på linje med den tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S), der i et interview i Politiken i sidste uge blandt andet advarede om, at den danske stat risikerer at tabe et tocifret milliardbeløb på at sælge aktieposter til Goldman Sachs i stedet for at eksempelvis at lade PensionDanmark købe sig ind i aktierne.

Også Arne Sigtenbjerggaard (V), borgmester i Vejle, ærgrer sig over, at Finansministeriet ikke valgte det danske alternativ som ny medejer af Dong, pensionsselskabet PensionDanmark, der ifølge flere medier også afgav bud på et lån.

– Det kan undre mig en smule, at pensionskasserne ikke har været inde over på et tidligere tidspunkt, fordi jeg synes ideen om pensionskasserne var god, og dem vil jeg da hellere have end Goldman Sachs – det skal ikke være nogen hemmelighed, siger han til dk-teknik, og ytrer derudover bekymring over, at investeringsbanken står til at få vetoret i Dong-bestyrelsen på en række områder til trods for, at selskabet kun kommer til at eje 19 procent.

Tillid til Corydon
Peter Sørensen (S), borgmester i Horsens, tvivler dog ikke på, at finansminister Bjarne Corydon (S) & Co. har gjort et solidt forarbejde.

- De her forhandlinger har stået på i over et år, og man har formentlig afsøgt markedet – det har jeg i hvert fald tiltro til, at man har – og at man ender op med et tilbud fra en, der vil investere, det har jeg alt mulig god grund til at tro, at regeringen har gjort sig grundige overvejelser om, siger han og fortsætter:

– Og så kan det være rigtig godt engang imellem at få udenlandske investeringer ind i danske selskaber, siger Peter Sørensen.

Han vil dog ikke sige, om han er hverken for eller imod den forestående aftale, som Folketingets Finansudvalg efter planen lægger sidste hånd på på torsdag i denne uge.

Indenfor de sidste par uger har blandt andet Thomas Adelskov (S), borgmester i Odsherred, Jacob Bjerregaard (S), borgmester i Fredericia, Thomas Gyldal Petersen (S), borgmester i Herlev, Mette Touborg (SF), borgmester i Lejre og Kim Valentin, borgmester i Gribskov, i medierne været ude med kritik af Dong-salget til Goldman Sachs.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet