Spotkøb deler vandene

Kommuner og eksperter er uenige, om spotkøb af el indebærer for store risici med prissvingninger, eller om man spilder borgernes penge med fastprisaftaler. Et flertal foretrækker tryghed med faste priser, indikerer en stikprøve fra Kommunen.

El

Af Sine Riis Lund | [email protected]

Spotprisen på el er helt bogstaveligt som vinden blæser. Manglende vind i Danmark og for lidt regn i Norge kan nemlig øjeblikkeligt sende spotprisen på el i vejret.

”Spotmarkedet for el er et af de mest volatile markeder, der eksisterer. Det vil sige, at det svinger utroligt meget,” siger Esben Larsen, lektor ved Center for Elteknologi på Danmarks Tekniske Universitet, DTU.

Det afholder en del fra at købe deres el som spotpris, erfarer Kommunen, som har lavet en stikprøve blandt 22 kommuner. Her svarer 11, at de har en fastprisaftale, hvor man fastlåser prisen for en periode, syv har spotpriser, mens fire nævner en kombination mellem de to. 

Flere nævner prissvingningerne som en barriere for spotpris. Heriblandt Mariagerfjord.

”Vi skal ikke ind i de der spotpriser. Det kan jo svinge op og ned helt uhørt, så derfor har vi valgt en fastpris for en periode,” siger finanschef Kurt Christensen.

Esben Larsen forstår udmærket kommuner, der prioriterer visheden med fastprisaftaler.

”Som kommunal indkøber ville jeg tænke, at det i vid udstrækning er borgernes penge, og så ville jeg satse på det sikre frem for at forsøge at opnå nogle besparelser,” siger Esben Larsen og understreger, at det er en personlig holdning.

Fast er dyrt

Kommuner med spotpris ser helt anderledes på risikoen.

”Indtil nu har vurderingen i Billund Kommune været, at det er de, som køber til en fast pris, der løber en risiko. Fordi de betaler væsentligt mere, hvis du ser over året, end vi gør på en spotprisaftale,” siger jurist og indkøbsansvarlig Mette Ilskjær fra Billund Kommune.

Faaborg-Midtfyn deler denne vurdering.

”Hvis man skal lave langvarige kontrakter med fast pris betaler man for et risikotillæg, og derfor vil det altid blive dyrere. På den måde spiller du i virkeligheden med de offentlige midler,” siger indkøbskonsulent Bjarne Petersen, der køber el som spotpris.

Professor i energiplanlægning Frede Hvelplund mener, at begge former rummer risici, blot af forskellig karakter.

 

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet