Solidari-hva’-for-noget?

Den åbenlyse uenighed mellem finansministeren og kommunerne rummer en strid om, hvor ansvaret for de slunkne pengekasser ligger. Opfordringen til at udvise solidaritet provokerer kommunerne. 

Økonomi

Af Mia Tang | [email protected]

 

Meldingen fra finansministeren er klar: 

- Vi befinder os midt i en økonomisk krise, hvor staten har et underskud på 86 mia. kroner. Alle er nødt til at holde hus med pengene. Det gælder både staten, regionerne og så sandelig også kommunerne. I modsætning til for eksempel Sverige, så friholder vi kommunerne for de negative konjunkturer, så jeg synes, de skal udvise solidaritet, siger Claus Hjort-Frederiksen. 

 

Hos landets borgmestre afføder bemærkningen om solidaritet dog meget kontante tilbagemeldinger: - Misbrug af ordet solidaritet, lyder det fra Køge. - Et bekvemt argument for at forringe den kommunale service, lyder det fra Brøndby, og fra en partifælle er tonen endnu mere hård: 

- Det skingrer i ørerne. Sig det til de kommuner, som faktisk er i stand til at bidrage med noget, siger Niels-Ulrik Bugge (V), borgmester i Odder og arv modstander af det nuværende udligningssystem.  

- Vi er bragt i en vanvittig situation, hvor kassen er fuldstændigt tom, og vi ikke kan tjene penge på driften. Så solidaritet..? Jeg græmmes, lyder det fra Niels-Ulrik Bugge, der ikke har taget endeligt stilling til, hvad man gør i Odder. 

 

Ikke vores ansvar 

Selv om staten p.t. kæmper med et økonomisk underskud, ser en række borgmestre det ikke som deres problem: 

- Solidaritet? Ha!! Finansministeren bør feje for egen dør, siger Hvidovres borgmester Milton Graff Pedersen (A). - Regeringen har formøblet et overskud på 100 mia. på statsfinanserne, så der nu er et underskud på 86. Godt gået, lyder den tydeligt ironiske kommentar. 

 

To andre borgmestre forstår godt ministerens udmelding – men det ændrer ikke ved, at de med sikkerhed hæver skatten – sanktioner eller ej. 

- Indtil nu har vi overholdt alle aftaler mellem KL og regeringen, men med store ekstraudgifter til det specialiserede socialområde, er en skattestigning eneste mulige løsning. siger borgmester H.P. Geil (V), Haderslev, og får opbakning fra sin kollega i Varde: 

-  Vi har været solidariske i mange år, hvor andre har hævet skatten, så jeg forventer en solidaritet fra anden side, så vi kan komme op på en skatteprocent, der nærmer sig de kommuner, vi normalt kan sammenligne os med, slutter borgmester Gylling Haahr (V). 

 

Der er således lagt op til en voldsom debat om såvel skattestigninger som udligning, når kommunerne får svar på deres ansøgninger. 

 

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet