Billede

Solceller sættes op uden ledning til forbrugerne

Med udsigt til vild vækst i danske solcellemarker er der risiko for overbelastning af elnettet, når strømmen skal fra marken og langt væk til forbrugerne.

elnet

Af Susanne Anette Andersen, Ritzau | [email protected]

En stor del af de enorme solcelleparker, som er på vej i Danmark, skyder op på markerne i landkommuner langt fra de fleste forbrugere af den grønne strøm.

På landet kan de allerede producere langt mere vedvarende energi fra især vind, end de selv kan bruge. Derfor bør solcellerne ifølge fagfolk sættes op andre steder i landet, hvor der er mere brug for strømmen, skriver Jyllands-Posten.

- Hvis vi placerer solcellerne langt fra forbrugerne, vil vi skulle bruge store midler på at udvide elnettet. Man bør i stedet arbejde for at placere solcellerne der, hvor energien skal bruges, siger Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet til avisen.

Han efterlyser en mere central styring samt et økonomisk incitament for at få investorerne til at placere de nye og stadigt større solcelleanlæg de rigtige steder.

Basalt er dilemmaet: Skal de nye stadigt større solparker ligge på marker med halvdårlig landbrugsjord eller nær de byområder, hvor strømmen reelt skal bruges?

Kæmpeanlæg i udkantskommuner

Aktuelt er der planer om kæmpestore solcelleanlæg i udkantskommuner som Ringkøbing-Skjern med landets største anlæg på 374 hektar samt i Guldborgsund, Lolland og Lemvig kommuner.

Kommuner, som i forvejen har en overdækning på 700-1200 procent grøn strøm i forhold til eget forbrug.

I dag er der tilsluttet omkring 1 GW danske solceller til elnettet. Men det ventes at stige til mindst det seksdobbelte og måske helt op til 16 gange i de kommende ti år.

Udbygningen med store solanlæg vil ifølge Energinet, det statslige selskab med ansvar for elnettet, være så stor, at en del højspændingsforbindelser vil "gå i rødt". Dermed kan nettet i perioder ikke kunne transportere strømmen væk fra producenten og hen til forbrugerne.

  Vi er forpligtet til at tilslutte nye solcelleparker til elnettet. Men hvis det kræver en udbygning af elnettet, kan der være nogle års ventetid. Så er det måske smartere for investorerne at placere solcellerne nogle steder, hvor der ikke først skal udbygges. Det fortæller vi, og det tror jeg, der er lydhørhed overfor.

Ifølge reglerne er Energinet forpligtet til at tilslutte nye solcelleparker til elnettet. Er der ikke nok plads på elnettet, så skal selskabet forstærke det blandt andet med nye - og dyre - højspændingsledninger.

Den regning ender uvægerligt hos forbrugerne via deres elregning.

Brug for kraftig udbygning

Derfor forsøger Energinet også at få solcelleopstillerne til – ad frivillighedens vej – at placere sig "de hensigtsmæssige steder", siger Bjarne Brendstrup, områdeleder i Energinet, til Jyllands-Posten.

- Vi er forpligtet til at tilslutte nye solcelleparker til elnettet. Men hvis det kræver en udbygning af elnettet, kan der være nogle års ventetid. Så er det måske smartere for investorerne at placere solcellerne nogle steder, hvor der ikke først skal udbygges. Det fortæller vi, og det tror jeg, der er lydhørhed overfor, siger han.

Ikke al strømmen fra de stadigt større solcellemarker skal dog bruges i de største bysamfund. Mandag indvier Google efter to års forarbejde sit nye datacenter til 4,5 milliarder kroner ved Fredericia.

Nyopførte solcelleparker rundt om i landet skal holde centrets energiforbrug CO2-neutralt. For at styrke Googles image om, at datacentret fra dag et skal være CO2-neutralt, har Google investeret i fem solcelleparker rundt om i landet med en samlet kapacitet på 160MW.

Udsigt til solcelleboom udfordrer elnettet

  • Stadigt billigere solcelleteknologi, som kan klare sig uden støtte og på markedsvilkår, får solcelleanlæg til at skyde op overalt.
  • Men anlæggene placeres ofte steder, hvor elnettet ikke er stærkt nok til at klare stor solcelleproduktion.
  • Det statslige selskab Energinet har kendskab til nye, mulige solcelleprojekter med en samlet kapacitet på op til 16 GW.
  • Til sammenligning har alle Danmarks vindmøller i dag en samlet kapacitet på cirka 6 GW.
  • Allerede nu har elnettet i hele den vestlige del af Jylland, på Lolland-Falster samt dele af Sydsjælland udfordringer med at aftage af produktion fra vind og sol.
  • Med udviklingen i solcelleanlæg forventes det frem mod 2025 at skabe yderligere problemer i store dele nord for og omkring Aarhus, i Vejle/Kolding-området og på hele Sydsjælland.

Kilder: Energinet

 

Energi & forsyning

Land & by

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet