Snabeldyr. Populære hos enhver

Kommunen i Bakspejlet

Af Morten Okkels | [email protected]

Beklager, De måtte vente så længe på information om dette presserende tema, men så har jeg endelig skrevet klummen om den praktiske anvendelse af elefanter. Elefantstoffet har sandt at sige haltet i dansk presse, hvad jeg skal være den første til at beklage. Nu kompenserer jeg.

Én elefant kom marcherende

Kære læser: Hvilket kloakrør byder De uventede oversvømmelser? Første elefant, træd an!
Stærke og stabile kloakrør er en vigtig ting; det blev en del danskere også mindet om her i august. Daonyl i Asnæs forstod i markedsføringen, at intet siger ’styrke’ som en elefant, der i øvrigt fra naturens side kommer med et indbygget rør. Den grafiske fremstilling giver næsten sig selv herfra.
Så var det bare om at få med, at Daonyl – ligesom elefanter – er ”Lette at have med at gøre – svære at gøre noget imod”. En reklame fra Kommunen anno 1974.
Det andet billede er fra et kommunalt cirkus i Albertslund samme år. Yes sir, bogstaveligt talt, for kommunen havde lejet et cirkus. Sådan gav man sommerferieaktivitet til de mange børn, der ikke kom på ferie på grund af økonomien. Aktiviteterne havde også til formål at bygge en stemning af samhørighed op.
En kommunal elefant er et godt billede på, at man mener noget seriøst – i øvrigt ligesom de to børn, der står ALT for tæt på, er et godt billede på, at ikke alle forældre har  lige godt tjek på deres unger. Jumbo er måske stadig ”let at have med at gøre”, ja tak, men han er også stadig en elefant.

Elfenbentisering

Jeg har tidligere nævnt her i klummen, at Aabenraa i 90’erne ville ændre reglerne for alfabetisering, så udlændinge kunne finde byen på listerne.  I 1997 demonstrerede man ved Christiansborg for sagen, og blandt deltagerne var borgmester Witte og fire elefanter prydet med snabel-A’er.
Elefanterne førte godt nok ikke til ændringer, men de understregede i det mindste, at den sønderjyde, der har en sag, ikke gør noget halvt. Og snabel-A’er på elefanterne var da rimelig kreativt tænkt. Synes jeg.

Karl den Smarte

Vores forfædre har måske truffet en elefant så tidligt som år 804. Ifølge myterne  – som er just det, myter – deltog den i en træfning med danerne syd for Hedeby. Det var i hvert fald en hvid elefant, som kejser Karl den Store havde fået af kaliffen i Bagdad, og til daglig traskede rundt i kejserens hovedstad, Aachen. Måske vidste Karl ikke rigtig, hvad dælen han skulle stille op med dyret. Men i hvert fald siger myten, at elefanten blev sendt mod hedningene i nord – en tykhud mod de tykhudede, om man vil.
Hvis det er sandt, er der tale om en højst uværdig kejserlig elefantpolitik. Jeg skal love Dem, at Karl den Store havde fået alvorlige problemer med Christian H. Hansen.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet