Skoleforslag kan koste efterskoler livet

Et forslag fra Dansk Industri, Dansk Metal og Kommunernes Landsforening kan koste landets efterskoler milliarder af kroner i omsætning.

Af Peter Christian Nielsen | [email protected]

Cirka 63 procent af eleverne på landets efterskoler er 10. klasseselever. Derfor vil det have skæbnesvangre konsekvenser for efterskolerne, hvis det kun er de svageste elever, der i fremtiden får mulighed for at tage 10. klasse, som Dansk Industri, Kommunernes Landsforening og Dansk Metal for nylig har foreslået.

Efterskolerne modtager samlet 135.000 kroner i forskellige tilskud og elevbetaling for én 10. klasseselev. Dermed udgår dette klassetrin en omsætning på over 2,2 milliarder kroner på efterskolerne.

- Hvis man forestiller sig, at 10. klasse fremover kun skal være for de svageste elever og der forsvinder 10.000 elever fra efterskolerne, så vil det betyde, at rigtig mange af vores skoler vil dreje nøglen om, siger Troels Borring, formand for Efterskoleforeningen.

”DI vil os til livs”

Efterskoleformanden mener, at forslaget er udtryk for et ønske om at ramme efterskolerne på økonomien.

- Politisk fornemmer jeg ikke, at der er stemning for det her forslag, men der ingen tvivl om, at DI gerne vil os til livs, siger Troels Borring.

Efterskolerne vil dog have mulighed få flere elever på 9. klasseniveau, hvis forslaget blev til virkelighed, vurderer efterskoleformanden.

- Men vi mener stadig, at det er en stor styrke, at stærke og mindre stærke unge møder hinanden i 10. klasse. De giver hinanden et fælles løft, siger han.

Børn & unge

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet