SKI-aftaler skal undersøges

Udbudsrådet bebuder en undersøgelse af de rammeaftaler, som blandt andet SKI flere gange er blevet kritiseret for. 

Indkøb

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Både juraen og økonomien i SKI’s rammeaftaler har løbende været udsat for kritik. Nu vil Udbudsrådet have styr på sagerne og har derfor besluttet at ofre en lille million kroner på at lave en undersøgelse af de udskældte ordninger.

”Analysen skal køre i tre spor. Det ene ser på økonomien og kvaliteten af rammeaftalerne, og det vil vi få konsulenter til at stå for. Den anden del vedrører det rent udbudsretlige, og det vil Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen stå for,” siger Pia Ziegler, kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som agerer sekretariat for Udbudsrådet. 

Dyr løsning

Undersøgelsen skal være færdig til maj næste år, og den sættes i værk i kølvandet på, at Kommunen i flere artikler har sat kritisk fokus på særligt SKI’s brug af rammeaftaler. Aftalerne kritiseres for både at være for dyre – kommuner hævder, at de ofte selv kan lave billigere indkøb – og for at være i strid med udbudsreglerne.

”Rammeaftalerne giver imidlertid ikke altid de ønskede økonomiske gevinster, der var formålet med dem … flere kommuner giver udtryk for, at de til enhver tid kan opnå mere fordelagtige vilkår og priser selv, frem for at benytte en SKI-rammeaftale … Ligeledes kan brugen af rammeaftaler give en række udbudsretlige udfordringer,” skriver Udbudsrådet således om baggrunden for at sætte undersøgelsen i gang.

Udover SKI benytter også Statens Indkøb samt en række kommuner sig af rammeaftaler, blandt andet 12 By Gruppens indkøbsaftaler. Undersøgelsen skal samle erfaringerne med rammeaftalerne. Særligt med fokus på økonomien, men også på muligheden for at prioritere kvalitet gennem aftalerne.

Det var desværre ikke muligt at få en kommentar fra SKI inden avisens deadline.

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet