Politik fra rødderne

Skattereform med borgerligt lokkemad

Dansk Folkeparti ser både tidsler og blomster i regeringens udspil. Venstre lurepasser af politisk taktiske årsager, substansen burde de ifølge kommentatorer let kunne støtte.

 politik

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

De politiske forhandlinger om en kommende skattereform er i gang. Både ved Folketingets afslutningsdebat og på Agora debatteres der heftigt om fornuften i regeringens udspil. Selv om Venstre slår sig gevaldigt i tøjret, så er det ifølge flere garvede politiske kommentatorer svært for det store oppositionsparti ikke at gå seriøst efter en aftale.
- Når man læser udspillet, så er det udformet på en sådan måde, at man må vride sig lidt ovre i Venstre for ikke grundlæggende at sige, at der er en stor del, man godt kan være med på, skriver Peter Mogensen, direktør for tænketanken Kraka, på Agora. Han fortsætter:
- Det er svært at forestille sig, at Venstre ville have foreslået noget, der så markant anderledes ud og derfor har aftalen også den fordel, at den giver Venstre muligheden for at undgå selv at skulle gennemføre de ting.
Også ekstern lektor i politisk kommunikation ved RUC Rasmus Jønsson mener, at den borgerlige kritik af regeringens udspil mest er udtryk for 'et taktisk spil og nogle drillerier,' som kan profilere dem.
- At reformen er for uambitiøs og at det ikke skal være dyrere at være dansker – er de klassiske sange de kan synge. Men reformen er drejet i en borgerlig retning og det bliver spændende at se, hvordan Venstre vil vinkle deres kritik, skriver Rasmus Jønsson på Agora.

Enhedslistens Berettigede vrede
Han og Peter Mogensen er også enige om, at Enhedslisten har god grund til at kritiserer skatteudspillet. Set fra et venstrefløjs synspunkt er der nemlig meget store kameler, som ikke vil kunne glide ned. Peter Mogensen mener dog ikke – som Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen – at udspillet er ’mørkeblåt’ og mangler social balance.
- Det kan hun jo mene, men det bunder ikke i realiteter.  Reformen har en profil, der sikrer at de velstillede ikke får markant øgede indtægter og det er en klog politisk afvejning. Der er flere tiltag, som trækker i den modsatte retning, blandt andet den differentierede børnecheck og ændringerne i folkepensionen for de rige folkepensionister, skriver Peter Mogensen.

Velkommen til kommunen.dk

Prøv kommunen.dk i 6 uger for 299 kr ekskl. moms

Allerede abonnent?
Log ind her:

Hvis du benytter Internet Explorer, og har problemer med at logge ind, kan du prøve at benytte den gamle udgave af hjemmesiden: http://old.kommunen.dk

Vi anbefaler dog at du i stedet benytter en moderne - og mere sikker – browser, fx: Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari.

Glemt kodeord?

Andet


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57