Skab interesse for lokalpolitik
Skab interesse for lokalpolitik
Lokalpolitik har i mange år lidt under manglende interesse fra lokalbefolkningen. Vi ser en lav valgdeltagelse ved kommunalvalget. Vi ser, at lysten til at deltage i vores nærdemokrati fortsat er lav. Lysten til at engagere sig i den kommunale udvikling er stagnerende. Vi mangler flere nye ideer i byrådet. Vi mangler medlemmer af byrådet, som er repræsentative for alle kommunens borgere. For at tiltrække interessante og ressourcestærke profiler er vi nødsagede til at ændre vores tilgang til lokalpolitikken. Lokalpolitikken skal både være for lokale ildsjæle og politisk engagerede borgere, men i Middelfart Kommune skal der også være plads til politisk kant. Man skal turde have ambitioner, man skal turde være uenige, og man skal i sidste ende turde gøre en forskel.
”I stedet for at ‘klappe alt af,’ inden man kommer til byrådsmødet, tag så en debat i salen. Det kan skabe opmærksomhed om og interesse for lokaldemokratiet.”
Vi sidder i forskellige partier og har forskellige meninger. De meninger skal komme til udtryk. Også ud til borgerne. Der skal være et reelt valg ved et kommunalvalg, hvor man ikke kun vælger folk ud fra, hvilket lokalområde de kommer fra, men derimod hvilke faktiske forandringer de ønsker for kommunen. Selvfølgelig skal der være plads til det gode solide samarbejde internt. I Middelfart Kommune har vi en helt speciel samarbejdsånd. Det er en fantastisk ånd, og den skal vi værne om. Men det ene udelukker ikke det andet. Man kan sagtens have et godt samarbejdende byråd samtidig med, at man diskuterer politik på lidt højere plan. Cirka 60 procent af befolkningen var helt sikre på, at de ville stemme til kommunalvalget. Det tal hed 35 procent, når vi snakker unge mellem 17 og 24. Det er et kæmpe demokratisk problem.
Jeg tror, problemet ligger i den manglende debat. Spurgte man borgerne i Middelfart om forskelligheder mellem partierne lokalt, ville de ikke kunne nævne nogen. Debatten bliver – i hvert fald i Middelfarts tilfælde – primært skabt under budgetforhandlingerne, og så ligger den ellers død resten af året. Det er vigtigt at blive ved med at skabe interesse for lokalpolitikken gennem hele året. Cirka halvdelen af de unge mener, at lokalpolitikken spiller en rolle. Derfor har vi også en udfordring omkring at oplyse. Vi skal have fortalt historien om, hvor vigtig lokalpolitik er: At velfærden er lokal. At det, der spiller den største rolle for din og min dagligdag er, hvad vi beslutter i byrådssalen. En løsning kunne være mere åben debat. Der skal være plads til diskussion i byrådssalen og ikke kun i udvalgene. I stedet for at ”klappe alt af,” inden man kommer til byrådsmødet, tag så en debat i salen. Det kan skabe opmærksomhed om og interesse for lokaldemokratiet.
Vi skal kunne turde vise vores uenighed. Derudover skal vi inddrage mere, end vi tidligere har gjort. I stedet for at tage et borgermøde, når vi har truffet en beslutning, så lad os tage borgermødet og dér få faktiske input, som vi kan arbejde med. Hvis vi møder borgerne tidligt i processen, vækker det også yderligere interesse.
Min opfordring er klar: Øg debatten og skab interesse for lokalpolitikken!
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.