Fra efteråret 2012 er udbetaling af folkepension, førtidspension, boligstøtte, barselsdagpenge og børnebidrag blevet varetaget af Udbetaling Danmark.
Foto: Polfoto
Fra efteråret 2012 er udbetaling af folkepension, førtidspension, boligstøtte, barselsdagpenge og børnebidrag blevet varetaget af Udbetaling Danmark. Foto: Polfoto

SF kræver stop for flere Udbetaling Danmark-opgaver

22 millioner kroner forventer regeringen at kunne hente på de fem nye områder, der næste år overgår til Udbetaling Danmark. En meget lille besparelse, mener SF, der ikke vil udelukke at flytte områder tilbage til kommunerne.

Centralisering

Af Morten Munkholm | [email protected]

Hertil og ikke længere.

Sådan lyder meldingen fra SF oven på sommerens økonomiaftale mellem regeringen og KL, der overførte yderligere fem opgaver fra kommunerne til Udbetaling Danmark.

- Det er SF’s intention at sige: Nu stopper vi. Der er ikke flere opgaver, der skal flyttes over i Udbetaling Danmark, siger kommunalordfører Pernille Vigsø Bagge.

Hun har i løbet af sommeren fået svar på, hvor meget regeringen forventer at spare på at flytte de fem ydelsesopgaver. Og potentialet på de 22 millioner kroner er ifølge SF’eren en meget lille gevinst. Dertil kommer, at de eksempelvis i Vesthimmerland Kommune, hvor Pernille Vigsø Bagge selv sidder i byrådet, indtil videre kun tabt penge på at overgive opgaver til Udbetaling Danmark.

- Vi er bange for, at det er skruen uden ende, og vi tror ikke på, at det er vejen frem at centralisere al udbetaling, siger Pernille Vigsø Bagge, som derfor bakker op om KL’s syn på sagen.

Her udtalte formand Martin Damm (V) i sommer, at han håbede, Finansministeriets idéer om flere opgaver til Udbetaling Danmark ville fordampe hurtigst muligt. I stedet måtte han altså overflytte fem opgaver mere.

Frem og tilbage

Både Socialdemokraterne, De Radikale og SF stemte i 2010 imod, da VK-regeringen og Dansk Folkeparti som en del af Genopretningspakken oprettede Udbetaling Danmark. Men i 2012 stemte de samme tre partier for, da anden del af lovforslaget skulle vedtages.

- Vi har fra starten ikke været særlig begejstrede for konstruktionen. Vi er gået med til den og har set, at der måske kunne være fordele ved at effektivisere sagsbehandlingen, men nu må det stoppe, forklarer Pernille Vigsø Bagge, der heller ikke vil afvise, at SF på sigt vil arbejde for at få flyttet udbetalingsopgaver tilbage til kommunerne.

- For mig at se står det ikke mejslet i granit, at Udbetaling Danmark for altid skal have de opgaver, de har nu. Hvis vi fortsat ser, at der på barselsområdet eller andre områder sker mange fejl, så er retssikkerheden jo på spil for både kommuner og borgere, siger SF’s kommunalordfører.

Hos den tidligere regeringspartner, Socialdemokraterne, vil kommunalordfører Simon Kollerup ikke forholde sig til, om hans parti mener, der skal overflyttes flere opgaver eller ej.

”Hvis vi fortsat ser, at der på barsels-området eller andre områder sker mange fejl, så er retssikkerheden jo på spil for både kommuner og borgere.”

- Jeg synes ikke, at det er en relevant diskussion at tage op nu, hvor vi netop har indgået en aftale med kommunerne om opgavefordeling og økonomi frem til udgangen af 2015. Den aftale står vi naturligvis ved og vil ikke ændre på, siger han og vil altså ikke på samme måde som SF lægge sig fast på en linje.

- Vi ønsker et fortsat stærkt kommunalt selvstyre, men vi skal også altid sikre, at opgaverne bliver løst bedst og billigst, så vi får mest velfærd for vores skatteindtægter, uddyber Simon Kollerup.

Pernille Vigsø Bagge er glad for, at Udbetaling Danmark kom til at fylde en hel del på KL’s topmøde i år, så det blev klart for alle, hvor mange problemer, der har været med den nye konstruktion.

- Det er med til at udhule retssikkerheden og det kommunale selvstyre. Derudover er det med til at afindividualisere borgeren på en måde, der ikke er hensigtsmæssig, fortæller hun og medgiver, at det bliver svært for partiet at få afgørende indflydelse på området, da det er i de kommunale økonomiforhandlinger, opgavefordelingen bliver besluttet.

- Men vi har nu en rolle som støtteparti, hvor vi kan påvirke regeringen ved at sige: Hertil og ikke længere. Og det vil vi blandt andet gøre med Udbetaling Danmark, siger Pernille Vigsø Bagge.

[blocks-anywhere id="b9353c980045d8ac"]

Arbejdsmarked

Børn & unge

Social & sundhed

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet