SF-kandidat vil forbyde Hizb ut-Tahrir

SF’s kandidat til Europa-Parlamentet Halime Oguz vil forbyde radikale islamiske organisationer som Hizb ut-Tahrir, selvom det strider mod Grundloven. Det kan der ikke blive tale om, siger SF’s gruppeformand.

Islamisme

Af Peter Christian Nielsen | [email protected]

SF’s tidligere leder Villy Søvndal bad i 2008 de såkaldte ‘mørkemænd’ i den radikale, islamiske gruppering Hizb ut-Tahrir om at skride ‘ad helvede til’. Nu er en af Søvndals partifæller klar til at overgå sin gamle formand. Halime Oguz, en af SF’s kandidater ved Europa-Parlamentsvalget, vil forbyde både Hizb ut-Tahrir og den salafistiske gruppe ‘Kaldet til Islam’.

Oguz mener, at de radikale islamiske tolkninger, som de to grupper prædiker, er så skadelige for integrationen af især unge, at det er uforsvarligt at blåstemple dem som legitime religiøse samfund.

- De her grupper skal forbydes. De skal stresses og pilles fra hinanden. Vi er ikke forpligtet til at støtte dem. Det er selvfølgelig et følsomt emne, men de her grupper er farlige og skaber radikale miljøer. Jeg har oplevet, hvordan de hjernevasker unge og udøver massiv social kontrol over piger. De påvirker muslimske skolebørn fra en tidlig alder, så de tager afstand fra danske venners adfærd, siger den 43-årige politiker, som har kurdisk-tyrkisk baggrund.

Antidemokrater

SF-kandidaten mener, at Hizb ut-Tahrir og Kaldet til Islam bør forbydes, selvom det ikke harmonerer med foreningsfriheden og religionsfriheden. Halime Oguz hæfter sig blandt andet ved, at medlemmer af Hizb ut-Tahrir har overtaget magten i bestyrelsen i fodboldklubben Brøndby Strand IK, hvor de blandt andet har bandlyst alkohol og svinekød.

- De skal kunne udelukkes fra andre foreninger. Hizb ut-Tahrir skal ikke kunne benytte sig af demokratiet, når de grundlæggende er imod det. De arbejder for et kalifat, siger hun.

Halime Oguz mener også, at man fra EU’s side skal have en mere bevidst politik om bekæmpelse af radikale islamiske trossamfund.

- Det er noget, jeg vil diskutere, hvis jeg bliver valgt. Der er mange islamiske grupper i eksempelvis Tyskland og England. Jeg er meget imod multikulturalisme. Det er ikke alle religioner og kulturer, som er lige gode. Jeg vil kæmpe imod kulturer, der dyrker et kvindesyn som Hizb ut-Tahrirs, siger hun og tilføjer:

- Venstrefløjen har lukket øjnene for det her og håbet, at det var en ond drøm. Men venstrefløjen har brug for at finde sig selv igen og kæmpe imod de her radikale kræfter.

SF: Ikke vores politik

Halime Oguz’ forslag om at forbyde radikale foreninger som Hizb ut-Tahrir møder ikke forståelse hos ledelsen i SF. Gruppeformand Jonas Dahl mener, at radikale grupper skal bekæmpes med dialog og debat.

- Det må stå for hendes egen regning. Det er ikke partiets politik, og hun tegner ikke SF med de holdninger, siger han.

Hizb ut-Tahrirs formand, Fadi Abdullatif, er flere gange blevet dømt for trusler og opfordringer til vold mod jøder. Selvom foreningens formand dermed bevæger sig ud over de demokratiske virkemidler, mener Jonas Dahl ikke, at der er belæg for at forbyde Hizb ut-Tahrir.

- Vi har ytringsfrihed. Vi skal ikke forbyde foreninger, bare fordi de er tåbelige. Vi skal bekæmpe de holdninger med demokratiske midler, siger han og tilføjer:

- Opfordrer man til vold, så skal man retsforfølges. Men vi skal ikke forbyde den type foreninger - så vil de bare mødes i smug.

Villy Søvndal sagde i 2008, at SF overvejede at støtte et forbud mod Hizb ut-Tahrir. VK-regeringen forsøgte samme år at presse på for et forbud, men Rigsadvokaten vurderede, at det ville stride mod grundlovens paragraf 78, som sikrer foreningsfrihed.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet