Politik fra rødderne

Seruminstituttet skal spare 100 millioner

Indsatsen mod epidemier bliver svækket på grund af Seruminstituttets forestående besparelser, siger direktøren

Af Sofie Flensburg | [email protected]

Fra nytår skal de københavnske læger sende prøver til Region Hovedstadens eget laboratorium i stedet for til Statens Serum Institut. Dermed mister instituttet en årlig omsætning på 100 millioner kroner, og det kommer til at gå ud over beredskabet i forhold til epidemier som svineinfluenza og fødevareinfektioner. Det siger Seruminstituttets administrerende direktør, Nils C. Strandberg Pedersen, til DK-Sundhed.
- Når Region Hovedstaden hjemtager deres analyser, udtynder det den centrale viden, der er på Seruminstituttet, og som er nødvendig, når man skal have et landsdækkende beredskab. Det, vi frygter, er, at vi i Danmark kommer til at miste den internationale position, som værende nogle af de bedste til det her, siger han.
Med nedgangen i antallet af analyser bliver instituttet nødt til at nedlægge en betydelig andel laborantstillinger. Og de medarbejdere sidder både med almindelige analyser og med epidemierne. Hvor mange stillinger, det drejer sig om, vil Nils C. Strandberg Pedersen dog endnu ikke sige.

Politisk spørgsmål
Senior projektleder på Dansk Sundhedsinstitut Jakob Kjellberg mener dog ikke, at Seruminstituttet er tvunget til at spare på netop det område.
- Der er ingen tvivl om, at at det vil gå ud over Seruminstituttet og vil have nogle konsekvenser. Men det er et valg i ledelsen og bestyrelsen, hvad de vil sortere væk, siger han og peger på, at Seruminstituttet har tjent gode penge på kontrakterne med regionerne, og at opsigelsen af dem derfor naturligt fjerner noget luft i budgettet.
Nils C. Strandberg Pedersen siger dog, at besparelserne er nødt til at give anledning til, at politikerne ser på, hvordan det danske beredskab skal organiseres i fremtiden.
- Vores rolle fremover vil være at sørge for videreudvikling, og så må det være regionerne, der håndterer, hvis der kommer de her store udbrud. For vi vil ikke være klædt på til at analysere lige så mange prøver som hidtil, siger han.

Velkommen til kommunen.dk

Prøv kommunen.dk i 6 uger for 299 kr ekskl. moms

Allerede abonnent?
Log ind her:

Hvis du benytter Internet Explorer, og har problemer med at logge ind, kan du prøve at benytte den gamle udgave af hjemmesiden: http://old.kommunen.dk

Vi anbefaler dog at du i stedet benytter en moderne - og mere sikker – browser, fx: Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari.

Glemt kodeord?

Andet


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57