Selvforsikring risikerer at ramme som en boomerang

På kort sigt tjener kommunerne og regionerne på selv at forsikre sig på arbejdsskadeområdet, men de løber en væsentlig risiko og kan ende med en økonomisk bet. 

Økonomi & Indkøb

Af Sine Riis Lund | [email protected]

Forsikringspræmierne spares væk. Arbejdsskader hos de ansatte betales i stedet direkte af kommunernes og regionernes egne kasser. En klar økonomisk fordel ifølge flere kommuner, men gevinsten risikerer at smuldre væk, påpeger forsikringsbranchen.

”De kan have en kortsigtet økonomisk interesse i det, men skaderne koster det samme, og i det lange løb bør der ikke være noget økonomisk incitament i at tage forsikringen hjem,” siger kontorchef Steen Kristiansson fra Forsikring og Pension.

Tilfældets hånd

Gjensidige, tidligere KommuneForsikring, har en markedsandel på cirka to tredjedele af det kommunale marked. Selskabet er også med  til at lave løsninger omkring selvforsikring. Underdirektør Hanne Berg understreger tilfældets betydning for, om kommuner og regioner gør en god forretning. 

 ”Vi er kommet frem til, at nogle kommuner og regioner rent faktisk kan opnå en økonomisk fordel, hvis de undgår at blive ramt af de få store skader, der medfører tab af erhvervsevne. Det drejer sig om 2 procent af samtlige skader, men de udgør 85-90 procent af skadeudgifterne. De kommuner og regioner, der rammes af storskaderne, vil efter vores vurdering få dårlige resultater,” siger hun.

De alvorlige skader akkumuleres og bliver til væsentlige udgiftsposter i mange år fremad. 

Husk en buffer

Ved kommunalreformen besluttede Skanderborg, at den nye kommune skulle være selvforsikret. Risikorådgiver Lisette Rosenstand siger, at kommunen har taget sine forholdsregler.

”Man skal selvfølgelig være opmærksom på, at man har kapital liggende og særligt på arbejdsskadeområdet at lægge en buffer ind. Det har vi gjort,” siger hun.

Kommunen har regnet sig frem til, at selvforsikringen vil være en økonomisk fordel, så længe man samtidig sørger for at forebygge arbejdsskader.

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet