'Schweizisk Folkeparti' retter sigtekornet mod tyskerne

En tysk læge i et nedstyrtet schweizisk jagerfly blev gjort til posthum prygelknabe i Toblerone-landets debat om 'masseindvandring'. 

Raus!

Af Redaktionen | [email protected]

Den 23. oktober 2013 kl. 15.31 tikkede der på Politikens hjemmeside en nyhed ind fra Ritzau om, at et jagerfly af typen F/A-18 Hornet var styrtet ned i Schweiz. Senere hen meldtes der om to omkomne – piloten og en flyvemediciner.

Umiddelbart var der så lagt op til, at denne sag skulle gå sin vante gang med indsættelse af havarikommission og så videre. Det skulle imidlertid gå anderledes, for en storm brød løs – en mediestorm …

Den 28. oktober kl. 7.21 melder ”20Minuten”, det schweiziske svar på Metroxpress, at Christoph Mörgeli, en fremtrædende repræsentant for det stærkt indvandrerkritiske parti Schweizerische Volkspartei (SVP), der ved at ty til at bruge folkeafstemningsinstrumentet blandt andet fik forbudt byggeri af minareter i Schweiz (næppe af hensyn til flysikkerheden?), var stærkt fortørnet over, at det nu havde vist sig, at den omkomne militærlæge havde tysk statsborgerskab.

SVP har taget initiativ til en folkeafstemning om masseindvandring i Schweiz, der vil finde sted den 9. februar 2014. I den forbindelse må man sige, at partiet ikke blot tager indvandrere fra Mellemøsten og andre sådanne lokaliteter på sigtekornet. Også tyske indvandrere får med grovfilen, selvom de med en kvart million kun udgør 3 procent af befolkningen.

Udlændingehetz

Med sit masseindvandringsinitiativ er SVP i opposition til alle andre betydende partier, så der har raset en stor debat om Mörgelis udmelding i de schweiziske medier. Imidlertid er debatten nu også sprunget over grænsehegnet, idet det tyske ugemagasin SPIEGEL under overskriften ”Kampfly-ulykke: SVP i Schweiz bruger død tysker til udlændingehetz” fik over 400 reaktioner på sin reportage fra sit bestemt ikke særlig nationalistisk indstillede publikum.  Debatten er dog ikke kommet op på overordnet politisk niveau, da tyske politikere ikke vil figurere som skolemestre, der skoser små lande. I en debat om skatteflugt til Schweiz havde den senere socialdemokratiske kanslerkandidat Peer Steinbrück sagt, at man skulle sende kavaleriet efter schweizerne, sådan som USA havde gjort det med indianerne. Det faldt ikke i god jord, og med det tyske valg veloverstået må man konstatere, at 'god værkstedshumor' ikke regnes for en tysk kanslerdyd!       

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet