Samtale fremmer forståelsen

Dialog er alfa og omega, når forvaltningen skal spille sammen med institutionerne. Det understreger Næstveds mand inden for risiko styring og risikokommunikation.

Forebyggelse

Af Redaktionen | [email protected]

”Det personlige møde og dialogen er altafgørende, hvis man vil flytte på tingene. Det allerbedste er at køre ud og snakke med alle institutionerne for at skabe en god dialog. Og det gælder også, når tingene går godt,” siger Steen Nedergaard Jensen fra Næstved Kommune. 

For én ting er, hvad centralforvaltningen mener, at en institution kan have gavn af. Behovet kan være helt anderledes ude på stedet. 

”Man skal med andre ord huske at spørge, hvad der er brug for.”

Det fortæller Steen Nedergaard Jensen, der har arbejdet med risikostyring og -kommunikation i Næstved Kommune siden 1999.

”Jeg kan jo godt komme ud i en børnehave med en tjekliste til bygningssikring, men så viser det sig, at pædagogerne er meget mere optagede af, om der er hul i hegnet rundt om legepladsen. Så jeg har fundet ud af, at det er vigtigt, at jeg spørger, hvad de selv ønsker,” siger Steen Nedergaard Jensen.

Næstved Kommune har etableret et fælles tværfagligt forebyggelseskontor, som blandt andet dækker HR, arbejdsmiljø, sikkerhed og bygninger. Det giver en god ­synergieffekt, mener Steen Nedergaard Jensen. Han understreger, at der skal dialog til, hvis man ønsker varige forandringer:

”På et tidspunkt lavede vi en undersøgelser blandt vores ’kunder’ og fandt ud af, at det på mange måder går rigtig godt, men at vi skal blive dygtigere til at fortælle, hvad vi laver, og hvad vi kan levere,” siger han.

På samme måde har erfaringen vist, at forvaltningen kan hente god viden og spare mange ærgrelser, hvis man sørger for at lytte til de lokale erfaringer: 

”Vi kan jo sagtens sidde centralt og komme med nogle bestemmelser, som vi synes er fornuftige. Men hvis det ikke fungerer i praksis ude i hverdagen, så vil det aldrig lykkes.”

 

Rapporten er udarbejdet af European Institute for Risk Management, EIRM, for Primo Danmark og Danske Risikorådgivere og kan rekvireres hos www.primo.dk eller www.danskerisikoraadgivere.dk

Kommunikation

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet