Jacob Jensen (V) har ikke store følelser for den sociale særtilskudspulje. Foto: Jens Dresling / Polfoto
Jacob Jensen (V) har ikke store følelser for den sociale særtilskudspulje. Foto: Jens Dresling / Polfoto

Særtilskud på vej til at blive endevendt

Det kommissionsarbejde, der skal danne grundlaget for en ny udligningsaftale, bør både se på hovedstadsudligningen og det sociale særtilskud. Det mener Venstre og Dansk Folkeparti på Christiansborg, hvor der i denne uge vil blive taget fat på emnet.

Udligning

Af Morten Munkholm | [email protected]

Slagsmålet om kommunernes udligningsmilliarder er sat i gang, selvom der formentlig først skal ændres afgørende på systemet om et par år.

I denne uge mødes forligspartierne bag forårets beskæftigelsesreform for at diskutere, hvordan de kan afbøde nogle af konsekvenserne af det ændrede refusionssystem, de har aftalt skal gælde fra næste år.

Samtidig vil de forsøge at afgrænse indholdet af det kommissionsarbejde, som embedsmændene i finansieringsudvalget skal se på frem mod en ny udligningsaftale, der skal gælde fra 2018. Især hovedstadsudligningen og de forskellige særtilskud vækker uenighed.

- Jeg ser ikke umiddelbart nogen ordning, hvor jeg vil sige, at den skal vi i hvert fald ikke have kigget på. Selvfølgelig er der noget, der er mere relevant end andet, og det siger sig selv, at sådan en særtilskudspulje som den sociale ikke er noget, vi har store følelser for, fortæller kommunalordfører Jacob Jensen (V) forud for forhandlingerne.

400 sociale millioner

Hovedstadsudligningen omfordeler hvert år cirka 2,4 milliarder kroner mellem kommunerne i hovedstadsområdet, mens det sociale særtilskud er en pulje på 400 millioner, som især storbyerne har gavn af. Københavns Kommune får alene 100 millioner om året i socialt særtilskud.

Venstre og Dansk Folkeparti går begge til bordet med et ønske om at få så meget som muligt med i kommissoriet.

- Vi synes, det er fornuftigt, når man vil lave en stor ny udligningsreform, at man så også er klar til at se på hele systemet, siger Bent Bøgsted, der fører forhandlingerne for Dansk Folkeparti.

Omvendt er regeringens udspil mindre omfattende. Hverken hovedstadsudligningen eller det sociale særtilskud er med. Alligevel åbner kommunalordfører Simon Kollerup (S) op for at få set på det sidstnævnte.

- Der er ikke lagt op til, at hele udligningssystemet skal gennemlyses en gang til. Vi har jo en kæmpestor rapport fra 2012. Men derfor kan der alligevel godt være nogle områder og nye tiltag, for eksempel det sociale særtilskud fra 2012, som det kan være fornuftigt at få evalueret, siger han.

Børn & unge

Social & sundhed

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet