S stiller krav om bedre disciplin i kommuner

Den offentlige sektor skal nedskære mængden af møder og projekter. I stedet skal ressourcerne gå til velfærdens kerneopgaver, siger Henrik Sass Larsen (S). 

Spildtid

Af Redaktionen | [email protected]

Mens Socialdemokraterne ikke vil røre efterlønnen, lægger partiet op til en massiv opstramning i brugen af offentlige ressourcer. Vrimlen af projekter skal under kontrol, kommunerne skal samarbejde frem for at opføre sig som 98 små amter, konsulentlaget skal beskæres, og der skal indføres et decideret mødeloft i stat, regioner og kommuner.

Det er meldingen fra Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen, der ønsker, at ressourcerne i langt højere grad kanaliseres hen til den primære velfærdsservice:

”Tidsforbruget til interne møder og koordinering har nogle steder taget magten fra kerneopgaverne i den offentlige service. Det er alarmerende, og det er noget af det, der skal rettes op på ved et regeringsskifte,” siger Henrik Sass Larsen til Altinget.dk:

”Der er kommet en tendens til at ’samtænke’ og ’tvær­koordinere’ alle problemer. Jeg har kendskab til en mellemstor kommune, hvor hver fjerde medarbejder sidder i et udvalg, der mødes jævnligt. Alene tidsforbruget til sådanne møder er jo giga-stort. Det går bare ikke,” siger Henrik Sass Larsen, der vil gå videre end bare at udstikke hensigtserklæringer: 

”Vi bliver nødt til at lægge et loft over, hvor mange interne møder man kan holde i det offentlige. Så må man sortere fra, så man kan nå det inden for det fastsatte tidsrum. Ellers ender det som et uendeligt projektarbejde, der tager midler fra kerneopgaver som undervisning og hjemmehjælp.”

Floppet kvalitetsreform

Socialdemokraternes politiske ordfører skoser regeringen for at have været alt for dårlig til at målrette ressourcerne til borgernær velfærd:

”Man må konstatere, at hverken kvalitetsreformen eller kommunalreformen har gjort tingene bedre. Regeringens mål var at få mere velfærd for pengene, men det mål blev slet ikke nået. Tværtimod er det chokerende at se, hvor mange ekstra akademiske og administrative medarbejdere, der kom til efter kommunalreformen. Hvad i alverden skulle det til for?” spørger Henrik Sass Larsen, som står til at blive finansminister, hvis S vinder næste folketingsvalg.

”Det kan de glemme”

Socialdemokraterne lægger op til en vækst i den offentlige sektor på 1,4 procent i modsætning til den aktuelle nulvækst i kommunerne. Og S-SF har flere gange kritiseret regeringen for at udsulte kommunerne.

Det har ført til spekulationer om, at en ny regering næppe vil se så strengt på budget­overskridelser. Men det er en fejltolkning af de store, siger Socialdemokraternes politiske ordfører:   

”Hvis der er nogen, der drømmer søde drømme om, at vi bare vil sende flere penge ved kommunale budgetoverskridelser, så glem det. Det sker ikke.”

”En ny regering vil blive stillet over for nogle benhårde krav om at styre den offentlige sektor effektivt. Der bliver ikke råd til at bruge ressourcer på periferiydelser og luftkasteller. Vi skal have fokus på forbedre kvaliteten af velfærdens kerneydelser. Det er det, vi vil blive målt på,” siger Henrik Sass Larsen.

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet