Billede

Rokader, partiskift og nyansættelser siden sidst

Her får du Kommunen.dk's overblik over navnenyhederne i politik og forvaltning den seneste måned. Artiklen bygger på navnehistorier fra vores søstermedie DK Nyt.

Af Morten Guldberg | [email protected]

Sket i byrådene

Fagborgmester genopstiller ikke til kommunalvalget

KØBENHAVN: Københavns teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen (EL), genopstiller ikke til kommunalvalget i 2021. Ninna Hedeager Olsen har siddet på borgmesterposten siden 2017. Det er dog ikke, fordi hun har fortrudt at have lavet byrådspolitik.

- Men (det er, red.) snarere en holdning, jeg har haft hele vejen igennem, lyder det fra borgmesteren. Hvem der i stedet skal være Enhedslistens spidskandidat ved kommunalvalget, er ifølge Solidaritet endnu ikke afklaret.

Ole Wej Petersen

 

Ærø-borgmester vil stoppe efter en enkelt periode

ÆRØ: Efter kun en periode på borgmesterposten mener Ole Wej Petersen (S), at det er tid til, at nye kræfter kommer til. Ole Wej, der nu er 65 år, siger, at han hele tiden kun havde tænkt at være borgmester i én periode, og at han ikke har besluttet sig, om han vil stille op til byrådet igen, men som borgmesterkandidat bliver det ikke. Ole Wej Petersen afløste efter KV17 partifællen Jørgen Otto Jørgensen, der havde været borgmester i to omgange - afbrudt af fire år med konservativt styre i skikkelse af Karsten Landro.

Socialdemokrat går til R efter corona-debat

 AARHUS: Byrådsmedlem Mahad Yussuf skifter fra Socialdemokratiet til De Radikale. Han giver partiets værdipolitik skylden for sit partiskifte. Mahad Yussut har været medlem af Aarhus Byråd for Socialdemokratiet siden 2018. Debatten om coronasmitte blandt borgere med anden etnisk herkomst har fået ham til at træffe sin beslutning, forklarer han. Mahad Yussuf beholder sine udvalgsposter. 

Byrådsmedlem bliver ny formand for KU

LYNGBY-TAARBÆK: Konservativ Ungdom har på sit landsråd valgt nyt forretningsudvalg med Magnus von Dreiager i spidsen som landsformand. Den 22-årige ungdomspolitiker studerer jura og sidder i kommunalbestyrelsen i Lyngby-Taarbæk. Han afløser Anders Storgaard fra Aarhus, der havde to og et halvt år i formandsstolen.

Jørn Pedersen takker af i Kolding
Jørn Petersen

KOLDING: Kolding skal have en ny borgmester efter næste valg og Venstre en ny borgmesterkandidat. Jørn Pedersen har besluttet ikke at genopstille, når han til den tid runder tre perioder på posten, oplyser han. Venstre fik absolut flertal i Kolding efter KV17, et flertal, som dog forsvandt i december 2019, da partiets gruppeformand Merete Due Paarup af landspolitiske årsager forlod partiet til fordel for De Radikale.

Den nye borgmesterkandidat fra Venstre, tidligere minister Eva Kjer Hansen, skal kæmpe om posten med blandt andre tidligere SF-formand og udenrigsminister Villy Søvndal, som tidligere på måneden oplyste, at han går efter posten. 68-årige Villy Søvndal sidder nu i regionsrådet i Syddanmark.

V-afhopper søger nu tilbage i splittet Venstre-gruppe

TØNDER: Jens Møller meldte sig ud af Venstre i Tønder i december 2017 på et byrådsmøde, hvor han i protest mod konstitueringen sagde farvel efter 38 års medlemskab. Lige siden har han været løsgænger, men nu vil han gerne være Venstremand igen. Jens Møller forklarer, at han gik i protest mod borgmester Henrik Frandsen (V) og den daværende partiformand Lars- Erik Skydsbjerg. Nu hvor Frandsen har tabt kampen om at blive V-spids og Skydsbjerg er trådt tilbage, har han bedt om at blive optaget i Venstres byrådsgruppe igen. Byrådsgruppen, der tæller 14 pladser ud af 31, er præget af splittelse efter valget af erhvervsmanden Martin Iversen som V-spids. Fire medlemmer af V-gruppen - deraf tre udvalsgformænd - ønsker ikke at stille op igen for Venstre.

Eks-S-spids melder sig hos SF

Byrådsmedlem og tidligere S-spidskandidat Claus Redder Madsen opgiver nu efter knap et år at være partiløs. Han har meldt sig ind i SF, som dermed nu har tre repræsentanter i Solrød Byråd. Hans exit fra Socialdemokratiet i forbindelse med sidste års budgetforlig indtraf, fordi han, skønt daværende gruppeformand, gik uden om sit parti og i stedet sammen med blandt andre SF i et broget sammensat budgetflertal, hvor også Venstre, De Konservative og Havdruplisten lovede hinanden budgettroskab for resten af valgperioden.

Enig gruppe: West skal afløse Krarup

HERNING: En enig Venstre-gruppe i Herning peger på Dorte West som partiets kandidat til ny borgmester. Efter Lars Krarups beslutning om at stoppe næste år, enedes de 19 gruppemedlemmer om at finde en fælles kandidat. Ifølge vurderinger i de lokale medier var de to mest oplagte kandidater Dorte West og viceborgmester Anne Mette Bang Rasmussen. Sidstnævnte oplyste på vej til mødet, at hun ikke gik efter posten, og dermed var vejen banet for Dorte West.

Odense får landets yngste rådmand

ODENSE: By- og kulturrådmand Jane Jeginds (V) exit til Langeland og embedsmandsstanden vil gøre byrådsmedlem Christoffer Lilleholt til ny rådmand i Odense. Han er 24 år og bliver dermed landets yngste rådmand. Det byrådsmandat, Jane Jegind efterlader sig, overtages af Venstres førstesuppleant Araz Khan, som tidligere i valgperioden prøvede kræfter med byrådsarbejdet som sygevikar gennem det meste af 2018.

Sket i forvaltningerne

Rasmus Kern
Rockmusiker bliver handicapchef

HVIDOVRE: Rasmus Kern bliver ny centerchef for Handicap og Psykiatri i Hvidovre efter at have været konstitueret i et år. Før det var han leder af Socialpsykiatrien i syv år. Rasmus Kern er 51 år, og han er i den brede offentlighed nok bedst kendt som guitarist i rockbandet Magtens Korridorer. Han er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet. Før han kom til Hvidovre Kommune i 2005, arbejdede han som it-konsulent først i Arbejdstilsynet, senere primært i det private.

Helbredsproblemer udløser kommunaldirektør-skifte

SKIVE: På grund af helbredsmæssige forhold er Skives borgmester, Peder Christian Kirkegaard (V), og kommunaldirektør Per Mathiasen blevet enige om, at kommunaldirektøren fratræder. 61-årige Per Mathiasen var tidligere i år sygemeldt på grund af stress, men vendte tilbage i juni. Han har 20 år bag sig som kommunaldirektør. Skives byråd vil konstituere forvaltningsdirektør Thomas Lindberg, indtil der er en ny topchef på plads.

Ny bæredygtigheds-direktør ansat

HERNING: Bæredygtig Herning har ansat ny direktør i skikkelse af Thea Lyng Thomsen. Bæredygtig Herning er kommunens nye center til understøttelse af bæredygtighed. Det skal varetage erhvervsaktiviteter og -udvikling, der blandt andet skal sørge for et bedre samarbejde med fx uddannelsesinstitutioner om bæredygtighed. Thea Lyng Thomsen kommer fra en stilling som consortium developer ved Greenlab Skive, hvor opgaverne var mere målrettet energisektoren. I Herning Kommune kommer det til at handle om en bredere palet for at fremme bæredygtighed. 

Vestsjælland fastansætter beredskabsdirektør

HOLBÆK/KALUNDBORG/ODSHERRED: Efter et år som konstitueret i stillingen er Lars Karlsen fra i dag beredskabsdirektør for Vestsjællands Brandvæsen, oplyser Beredskabskommissionen for de fem deltagende kommuner. Den nye beredskabsdirektør har fungeret i stillingen, siden forgængeren Helle Søeberg blev fritaget for tjeneste og senere afskediget. Vestsjællands Brandvæsen skrumper fra nytår til at omfatte de tre kommuner Holbæk, Kalundborg og Odsherred. Lejre vil drive sit eget brandvæsen, og Sorø går sammen med Slagelse.

Ny teknisk chef fra Holbæk

SOLRØD: Per 1. oktober kan Solrød Kommune byde velkommen til 44-årige cand.scient.pol.  Jens Saabye Jensen som kommunens nye tekniske chef.Jens Saabye Jensen har en bred ledelseserfaring fra Holbæk Kommune, hvor han senest har været strategisk leder for Sekretariatet Vækst og Bæredygtighed, der svarer til Solrøds Teknik og Miljø-afdeling. Jens Saabye Jensen overtager stillingen efter Jens Bach, der i juni måned efter syv år hos Solrød Kommune valgte at søge nye udfordringer som centerchef i Plan og Miljø i Næstved.

Ny pressechef med ny titel

BILLUND: Andreas Bjerre er per 1. oktober ansat som Billund Kommunes nye presse- og brandingchef. Andreas Bjerre, der kommer fra en stilling som lokalredaktør på Jydskevestkysten, erstatter Søren Madsen, som efter 10 år som kommunikationschef stoppede i Billund Kommune den 14. august. Andreas Bjerre overtager mange af Søren Madsens opgaver, men får et større fokus på branding og vil derfor få titlen som presse- og brandingchef i stedet for titlen som kommunikationschef.

Mikkel Boje

 

Ny socialforvaltnings direktør

KØBENHAVN: 40-årige Mikkel Boje er tiltrådt stillingen som administrerende direktør i Socialforvaltningen og kan dermed stryge ordet “konstitueret” i sin titel. Mikkel Boje, som er uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet, har de seneste knap fire år været fagdirektør i Socialforvaltningen. Før direktørposten har Mikkel Boje erfaringer fra ledende stillinger i blandt andet Rigspolitiet og Socialministeriet.

Ny arbejdsmarkedschef på plads

KOLDING: Mette Vestergaard Byskov bliver ny arbejdsmarkedschef i Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i Kolding. Hun har bl.a. erfaring fra beskæftigelsesområdet i Horsens, hvor hun både har arbejdet som sekretariatschef og som chef for arbejdsmarked og integration. Desuden har hun været chef for erhverv og beskæftigelse i Syddjurs Kommune.

Velfærdschef udpeget

MARIAGERFJORD: 1. oktober får 45-årige Søren Aalund ansvaret for Mariagerfjords velfærdsområder. Han kommer fra en stilling som koncernchef for Børn og Unge i Skanderborg. Her har han ansvaret for kommunens skoler, daginstitutioner, PPR, sundhedstjeneste og det sociale område. I Mariagerfjord får han ud over børne- og ungeområdet også ansvaret for handicap-, sundhed- og ældreområdet. Han afløser Peter Møller Rasmussen, som gik på pension ved udgangen af juli efter godt og vel ti år på posten.

Teknisk direktør hentet i Aabenraa

Stig Werner Isaksen bliver ny direktør for Teknik- og Miljøforvaltningen i Køge fra oktober. Han har de seneste syv år arbejdet i Aabenraa som direktør for henholdsvis Kultur, Miljø & Erhverv samt Plan, Teknik & Miljø. Stig Werner Isaksen er 53 år, uddannet jurist fra Københavns Universitet. Han afløser Torben Nøhr, som fylder 67 år senere på året, og som har ønsket at stoppe som direktør efter 18 år på posten. Han har i stedet fået et ledigt job som strategikonsulent i kommunen, som han overtager, når Stig Werner Isaksen tiltræder.

Klaus H. Nielsen

Fra Vejle til arbejdsmarkedschef i Billund

BILLUND: Klaus H. Nielsen er ny chef for arbejdsmarkedsområdet i Billund fra den 1. oktober. Han er uddannet cand.scient.adm. og har desuden flere lederuddannelser med i bagagen. Aktuelt kommer han fra en stilling som stabschef i Vejle Kommunes økonomi- og arbejdsmarkedsforvaltning.

 

Fyret kommunaldirektør bliver direktør

FAXE/FREDERIKSHAVN: Thomas Eriksen er ansat som Frederikshavn Kommunes nye direktør med ansvar for teknik- og kulturområdet. Den nye direktør har været kommunaldirektør i Faxe fra 2013 indtil marts i år, da et flertal i økonomiudvalget her besluttede at fyre ham efter et uventet merforbrug og med et ønske om en anden profil. Thomas Eriksen er 48 år, uddannet ingeniør og blev udnævnt som teknisk chef i Christiansfeld i 2001. Siden kom han til Faxe, hvor han har været teknisk direktør og økonomidirektør og i periodere også skoledirektør og direktør for ældre & sundhed. Thomas Eriksen tiltræder den 1. oktober i  direktørstillingen, som er nyoprettet.

Erhvervs- og turistchef fritaget for tjeneste

SAMSØ: Under budgetforhandlingerne har en enig kommunalbestyrelse på Samsø besluttet, at erhvervs- og turistchefstillingen skal nedlægges med omgående virkning. Baggrunden er, at der er blevet færre opgaver over en længere årrække, så der nu ikke længere er behov for en chefstilling, oplyser borgmester Marcel Meijer (S). Dermed er erhvervs- og turistchef Mette Løkke fritaget for tjeneste, indtil den endelige afgørelse om den fremtidige organisation er truffet.

Jobbet går til konstitueret beskæftigelseschef

THISTED: Thisted Kommune har 1. september fastansat Trine Engholm Christensen som beskæftigelseschef. Hun har været konstitueret siden 1. januar. Den nye beskæftigelseschef, der bliver chef for knap 150 ansatte, kender beskæftigelsesområdet godt, selvom hun oprindeligt er uddannet pædagog. Inden hun blev konstitueret chef for beskæftigelse i Thisted Kommune, var hun sektionsleder for sektionen Job og Uddannelse under Jobcenter Thisted i fire år. Inden da var hun leder i Børne- og Familierådgivningen i Jammerbugt Kommune. 

Sket i regionerne

SF-byrådsveteran ind i regionsrådet

SYDDANMARK:SF i Regionsråd Syddanmark har udskiftet et af sine seks regionsrådsmedlemmer, idet Vicky Lorenzen er udtrådt på grund af 'forretningsmæssige forpligtelser i forbindelse med opstart af selvstændig virksomhed'. Hun opstillede første gang ved KV17. Nyt regionsrådsmedlem for SF er Marianne Thomsen, der også opstillede første gang ved KV17, hvor hun blev førstesuppleant. Hun har desuden byrådserfaring gennem godt ti år.

Syddansk S-spids trækker sig til KV21

SYDDANMARK: Socialdemokraternes leder i det syddanske regionsråd, 69-årige Poul-Erik Svendsen, opgiver kampen for at blive genvalgt som spidskandidat til regionsrådsvalget. Dermed bliver det ved de fire forsøg på at blive regionsrådsformand for 69-årige Poul-Erik Svendsen, der siden KV05 har kæmpet mod og tabt til Carl Holst (V) og nuværende regionsformand Stephanie Lose (V) om den post. De tre tilbageværende kandidater til posten er fynske Michael Bøtker Møller Nielsen, der er uden politisk erfaring, regionsrådsmedlem Poul Fremmelev samt Mette With Hagensen, tidligere fremtrædende formand for foreningen Skole og Forældre.

Demokrati

Navne

Tilmeld dig nyhedsbrevet