Statsminister Mette Frederiksen (S) forstår godt, hvis man ønsker sig tilbage til tiden før coronaen, hvor man kunne gøre præcis, hvad man havde lyst til. - Vi er bare ikke der endnu. Så hold i og hold ved og lad os blive ved med at holde smitten nede, som det vi oplever i de her dage, sagde hun.
Statsminister Mette Frederiksen (S) forstår godt, hvis man ønsker sig tilbage til tiden før coronaen, hvor man kunne gøre præcis, hvad man havde lyst til. - Vi er bare ikke der endnu. Så hold i og hold ved og lad os blive ved med at holde smitten nede, som det vi oplever i de her dage, sagde hun.
Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

Restriktioner kan vare resten af vinteren

Statsminister Mette Frederiksen (S) forbereder i et interview på TV2 borgerne i Danmark på, at de nuværende restriktioner sandsynligvis bliver forlænget.

genåbning

Af Morten Guldberg | [email protected]

Den hårde nedlukning af samfundet i Danmark vil sandsynligvis fortsætte en tid endnu - og derudover skal borgerne i Danmark forvente, at der vil være restriktioner i en eller anden grad hele vinteren. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) i et interview med TV2.

De nuværende restriktioner, som blandt andet betyder lukkede skoler og butikker, står til at udløbe om en uge, mandag den 17. januar.

- Hvis jeg skal give dig et svar lige nu, er det ikke særlig sandsynligt, at vi kommer til at ophæve hverken alle restriktioner eller de fleste af restriktionerne, siger hun til TV2.

Ifølge statsministeren er der ellers positive tegn lige nu med for eksempel færre smittede. Men fordi den såkaldte engelske mutation af coronavirusset, B117, som er meget mere smitsomt end den oprindelige variant, breder sig, er det nødvendigt med fortsatte restriktioner.

Beslutning i denne uge

Mette Frederiksen kommer samtidig med en opfordring:

- Jeg ved godt, at det er hårdt, og at det er vinter, og at vi alle sammen ønsker os tilbage til den tid, hvor vi kunne gøre præcis, hvad vi havde lyst til. Vi er bare ikke der endnu. Så hold i og hold ved og lad os blive ved med at holde smitten nede, som det vi oplever i de her dage, siger hun.

Regeringen vil i løbet af den kommende uge beslutte, hvordan restriktionerne vil se ud efter den 17. januar. Det vil ske på baggrund af sundhedsmyndighedernes overvågning af smitte med coronavirus og også ved at se på blandt andet vores nabolande.

  Jeg ved godt, at det er hårdt, og at det er vinter, og at vi alle sammen ønsker os tilbage til den tid, hvor vi kunne gøre præcis, hvad vi havde lyst til. Vi er bare ikke der endnu.

Og der vil altså sandsynligvis være restriktioner i en eller anden grad hele vinteren, lyder det fra statsministeren.

- Min bedste vurdering i dag er, at når det handler om oplevelsesøkonomi under et - hoteller, restauranter, store dele af kulturlivet - så må man imødese, at resten af vinteren kommer der til at være restriktioner i et eller andet omfang.

- Om det er så hård en nedlukning som den, vi er i gang med lige nu, tør jeg ikke sige, siger hun blandt andet.

De nuværende restriktioner tæller også et forbud mod forsamlinger på over fem personer og en anbefaling om at holde mindst to meters fysisk afstand.

Kapløb med tiden

Ifølge Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi på Københavns Universitet, er mange eksperter på linje med statsministerens udmelding.

- Vi frygter, når den britiske variant får ordentligt fat. Det er relativt pæne tal, vi ser i øjeblikket, men det er stilhed før stormen. Der er ingen som helst grund til at lukke op nu, siger han.

  Vi frygter, når den britiske variant får ordentligt fat. Det er relativt pæne tal, vi ser i øjeblikket, men det er stilhed før stormen. Der er ingen som helst grund til at lukke op nu.

- Det bliver et kapløb med tiden, hvor det gælder om at få sårbare og sundhedspersonale vaccineret, siger han.

Mette Frederiksen siger, at hun ikke kan garantere, at sundhedsvæsenet hele vejen igennem kan holde til presset.

- Vi er i et kapløb med tiden, siger hun.

SSI overvåger løbende udviklingen af den nye coronavariant i Danmark. Senest skrev SSI lørdag:

- SSI regner fortsat med, at varianten B117 vil blive dominerende i Danmark fra midten af februar. Det øger kravet til den danske indsats for at bevare kontrollen med epidemien.

Disse restriktioner gælder til på mandag

  • Forsamlingsforbud på fem personer.
  • Afstandskrav på to meter. Det gælder både i dagligvarebutikker og i det offentlige rum.
  • Myndighederne anbefaler, at befolkningen begrænser den fysiske kontakt mest muligt. Og opfordrer til at aflyse alle aftaler, der kan aflyses, frem til 17. januar.
  • Detailhandlen, storcentre og udvalgsvarebutikker er lukket uanset størrelse. Supermarkeder og apoteker er undtaget.
  • Liberale serviceerhverv som frisører og massører er lukket.
  • Elever i folkeskolen og studerende på ungdoms- og voksenuddannelser er sendt hjem og modtager fjernundervisning.
  • Arbejdsgivere opfordres til at lade medarbejdere arbejde hjemme, hvor det er muligt.
  • Alle indendørs idræts- og kulturanlæg er lukket. Det gælder blandt andet svømmehaller, fitnesscentre, teatre og biografer.
  • Restauranter, barer, caféer og lignende skal holde lukket. De må gerne sælge takeaway.

Kilde: Sundhedsministeriet.

 

Arbejdsmarked

Social & sundhed

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet