Kommunen.dk
MENU

Rekordhøj vandstand truer mange husejere

En række kommuner og beredskabet ruster sig til vandstigninger i de kommende døgn, der nogle steder risikerer at blive de højeste i 100 år.

Rekordhøj vandstand truer mange husejere

En række kommuner og beredskabet ruster sig til vandstigninger i de kommende døgn, der nogle steder risikerer at blive de højeste i 100 år.
DMI har onsdag udsendt et varsel om meget farligt vejr med forhøjet vandstand i den sydlige del af Lillebælt, den vestlige del af Østersøen samt området omkring Køge Bugt.
DMI har onsdag udsendt et varsel om "meget farligt vejr" med forhøjet vandstand i den sydlige del af Lillebælt, den vestlige del af Østersøen samt området omkring Køge Bugt.
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix
19. okt. 2023
RITZAU

Sandsække og lastbiler med sand er blevet rullet ud i de dele af landet, som ventes særligt hårdt ramt af det, som DMI har kaldt "meget farligt vejr" i de kommende døgn.

Assens Kommune ved Lillebælt er et af de steder, hvor det stadig overvejes, om der kan gøres mere blandt andet i forhold til afspærringer ved Assens Havn.

- Vandet er foreløbig steget 70-80 centimer over daglig vande. Men det kan ifølge prognoserne blive helt op mod 1,90, siger Lars Evald Jensen, der er chef for Ejendom og Trafik i kommunen.

Højvandet ventes at toppe natten til lørdag.

- Vi har prøvet det masser af gange men ikke i nyere tid så højt. Det er måske 20-30 centimeter mere end det højeste, jeg selv har oplevet i 2017 med godt 1,60 centimeter over normalen, siger han.

 Heldigvis forsvinder vandet hurtigt igen, men det kan jo nå at lave megen skade selv på få timer.

De mest udsatte områder i kommunen er omkring havnen i Assens og stranden og nogle lavtliggende sommerhusområder.

Haderslev: Forlad jeres huse

I Haderslev Kommune opfordres borgere i de mest truede områder til helt at forlade deres huse senest fredag morgen. Men helst først efter at de har sikret deres ejendomme.

- Det står man selv for. Det kan selvfølgelig være problematisk for borgere, der ikke er selvhjulpne, så de er afhængige af naboer, venner og familie, siger Lars Evald Jensen.

Også hos Beredskabsstyrelsen er der fokus på Aabenraa og Assens, hvor der udlægges såkaldte watertubes, der er mobile dæmninger. De er lavet af store slanger, som fyldes med vand fra havet, og så bliver de låst fast til grunden ved hjælp af deres tyngde.

- De kan give omkring 80 centimeter ekstra, og det kan være afgørende nogle steder, siger Martin Vendelbo, der er brigadegeneral hos Beredskabsstyrelsen.

- Vi havde op mod 70 mand i gang onsdag i Aabenraa og Haderslev.

Største vandstigninger i 100 år

Styrelsen har især meget fokus netop på de lave steder som Haderslev og Aabenraa, som er højrøde på kortet over den forventede forhøjede vandstand. Her kan vandstigningerne blive de største i 100 år.

Torsdag er der møde i den Nationale Operative Stab, som omfatter Rigspolitiet, Forsvarskommandoen og Beredskabsstyrelsen for at sikre, at man er klar.

Forsikringsselskaber dækker som udgangspunkt ikke skader, der sker som følge af forhøjet vandstand.

Det siger forsikringsekspert Anne Garde Slothuus hos Forsikringsoplysningen.

- Normalt er forhøjet vandstand ikke dækket af en almindelig husforsikring, indboforsikring eller sommerhusforsikring. Så det er en rigtig god idé at forberede sig godt, siger hun.

Hun peger på at sikre sig, at døre, vinduer og andre åbninger bliver blokeret.

- Man kan også sørge for, at alle afløb, tagnedløb og så videre er renset, så der er fri passage igennem.

- Hvis man har ting stående i en kælder, skal man sørge for at få dem hævet, så de ikke står direkte på gulvet, tilføjer hun.

DMI's varsel om forhøjet vandstand omfatter den sydlige del af Lillebælt, den vestlige del af Østersøen samt området omkring Køge Bugt.

Samlet for områderne når den forhøjede vandstand op på mellem 140 og godt 200 centimeter.

Gode råd ved høj vandstand


  •  Undgå at placere kritiske tekniske installationer som eltavler og servere i kælderen.
  • Varer, emballage, kontorartikler og elektronisk kontorinventar skal hæves mindst 40 centimeter over gulvet ved hjælp af materiale, der ikke er fugtsugende.
  • Har man ikke et højvandslukke eller andre sikringer, så sæt ikke noget i en kælder, hvor der er risiko for oversvømmelse eller tilbageløb fra kloakken.
  • Selv om I har sikret kælderen, er det en god idé at lade være med at sætte værdifulde ting i den.
  • Undlad at benytte kælderen til midlertidig opbevaring under for eksempel renovering.

Kilde: Topdanmark.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR