Regioner lever ikke op til garanti

Selvom børn ifølge loven er garanteret en samtale med en psykiater inden for to måneder, er ventetiden længere i tre ud af fem regioner. Eksperter vil have sikret børnenes rettigheder.  

Garanti

Af Sofie Flensburg | [email protected]

 

I 2010 fik børn med psykiske problemer garanteret, at de kunne blive undersøgt inden for to måneder. Men i 2011 ventede midt- og nordjyske børn over 100 dage på første kontakt med det psykiatriske system.

”Det er bekymrende, for behandlingsgarantien skal overholdes, men samtidig ved vi også, at der er rigtig mange børn, der søger hjælp. Derfor har vi med Satspuljen sat midler af til, at regionerne kan søge ressourcer til at nedbringe ventelisterne,” siger psykiatriordfører for SF, Özlem Cekic.

Værdiløs garanti

Psykisk syge voksne har tilsyneladende lettere adgang til psykiatrisk hjælp. På voksenområdet er ventetiden til undersøgelser i det meste af landet omkring halvanden måned, og på Sjælland venter voksne i gennemsnit under en måned. En af årsagerne til den forskel er ifølge eksperter, at lovgivningen er forskellig for børn og voksne.

Voksne har ikke alene krav på undersøgelse, men også på behandling inden for to måneder. For børn træder behandlingsgarantien først i kraft, hvis en læge vurderer barnets tilstand som akut. Det bekymrer fagfolk, der vil have loven ændret. 

”Det er en besynderlig klausul, som i virkelighedens verden fører til, at behandlingsgarantien for børn og unge ikke er det papir værd, som den er skrevet på,” siger generalsekretær i Bedre Psykiatri Thorstein Theilgaard. Også formand i PsykiatriFonden Anne Lindhardt ønsker en decideret behandlingsgaranti til børn.

I august meldte SF sig også som fortalere for en lovændring. Özlem Cekic (SF) sagde dengang til Information, at SF var klar til at ændre loven, hvis de kom i regering. Nu er psykiatriordføreren dog mere forbeholden.

”Det skal ikke være politikerne, der ud fra mavefornemmelser definerer, hvad der skal ændres. Vi nedsætter et psykiatriudvalg, og jeg håber også, at eksperter bliver inviteret med, så de kan komme med deres bud på, hvad der skal ændres,” siger hun.  

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra fungerende sundhedsminister Pia Olsen Dyhr (SF). 

 

Børn & unge

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet