99 pct. af indholdet i finansminister Nicolai Wammens (S) store plan for grønnere indkøb i det offentlige druknede i nyheden om, at der fremover vil være to kødfrie dage i statslige kantiner.
99 pct. af indholdet i finansminister Nicolai Wammens (S) store plan for grønnere indkøb i det offentlige druknede i nyheden om, at der fremover vil være to kødfrie dage i statslige kantiner.
Emil Helms, Ritzau Scanpix

Regeringen kaster kødbombe i coronatid

Regeringens forslag om to ugentlige kødfrie dage i statens kantiner får en hård medfart. Ikke mindst, fordi covid-19 har gjort folk trætte af krav.

grønne indkøb

Af Ritzau | [email protected]

Torsdag udløste finansminister Nicolai Wammen (S) et større politisk slagsmål med et forslag, der rammer noget af danskernes mest skattede: frokostpausen.

Står det til regeringen, skal alle statens kantiner fremover have to vegetariske dage om ugen. Forslaget er del af et stort, gennemarbejdet og langsigtet udspil om at gøre statens årlige milliardindkøb mere grønne.

Men alt det faldt i baggrunden, da de kødfrie dage blev præsenteret.

- Jeg er imod, at vegetarer vil tvinge andre til at være vegetarer. Man kan jo bare lade være med at tage frikadellen på menuen, hvis man kun vil have grøntsagerne, sagde en harmdirrende næstformand i Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, næsten før ordene havde forladt Wammens mund.

- Det er totalt latterligt, at regeringen på den her måde vil lege censor over for folk.

På sociale medier bød politikere ind med billeder af kødfyldte frokoster. De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, fremviste i en stille protest en mad med spegepølse på remoulade.

"Ufattelig reguleringstrang"

Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, glædede sig over, at "regeringens ufattelige reguleringstrang" ikke kunne ramme ham i hjemmet, og Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen kaldte det "totalitær mad-identitetspolitik".

Ved Christiansborg noterede en håndværker sig, at "nu må det kraftedeme være nok". Og at han synes, at dage med fiskeretter i forvejen er i overkanten.

  Oven på maskepåbud, forsamlingsforbud og alt det andet tror jeg, mange vil sige, at vi ikke har brug for flere påbud og restriktioner. Så derfor bliver det også mere kontroversielt lige nu.

Der er dog ikke tale om et omsiggribende kup mod kød. Ej heller kødpoliti, der står klar til at rive leverpostejmadder ud ad munden på hårdtarbejdende danskere. Forslaget omhandler statslige kantiner, der betjener omkring 85.000 ansatte.

Regeringen kan - og vil - ikke diktere, hvad der bliver serveret i eksempelvis kommuner, institutioner eller sygehuse.

- Det er ikke sådan, at man ikke skal kunne købe kød i butikkerne. Og vil man spise en bøf derhjemme, så skal man bare gøre det. Det, vi siger, er, at der i statslige kantiner er to kødfrie dage om ugen, sagde Nicolai Wammen.

Danskerne er følsomme

Politisk kommentator Hans Engell er ikke overrasket over, at regeringens forslag vækker furore. Ikke bare ligger mad danskernes hjerte nær. Forslaget rammer også en nerve, når det kommer til statens indblanding i privatlivet.

- Det er sikkert gjort i den bedste mening, og ingen har jo noget imod, at man vil fremme den grønne omstilling.

- Men her trækker man det ind og gør det til et Christiansborg-dekret. Danskerne er meget følsomme over for, hvor meget staten blander sig i deres privatliv. Og det gælder også, hvad man spiser, når man er på arbejde, siger Engell.

Og det gør ondt værre, at forslaget kommer i en tid, hvor regeringen for at begrænse smitten med covid-19 i forvejen har foretaget store indgreb i borgernes liv.

- Oven på maskepåbud, forsamlingsforbud og alt det andet tror jeg, mange vil sige, at vi ikke har brug for flere påbud og restriktioner. Så derfor bliver det også mere kontroversielt lige nu.

- Selv folk, der ikke arbejder i staten eller har noget med statslige kantiner at gøre, vil sige: Ej, skal de nu også blande sig i det?, siger Hans Engell.

Regeringens plan for at gøre staten grøn

Det offentlige køber ind for 380 mia. kr. om året med et samlet klimaaftryk på 12 millioner ton CO2. Det vil regeringen sænke.

Fremover skal:

  • Statslige flyrejser klimakompenseres via Klima-skovfonden.
  • Toiletpapir, rengøringsmidler og andre produkter være miljømærket.
  • Lyskilder være LED-lys i de mest energieffektive klasser.
  • Indkøb vurderes ud fra total- eller livscyklusomkostninger.
  • Det offentliges bilpark være grøn i 2030.
  • Statens kantiner have to kødfrie dage om ugen.

Ritzau

 

Demokrati

Organisation & ledelse

Tilmeld dig nyhedsbrevet