Kommunen.dk
MENU

Rammeaftaler sparer offentlige indkøbskroner

Kommuner kan indhente væsentlige besparelser, hvis de køber ind via rammeaftaler, viser en ny analyse fra Udbudsrådet.

Rammeaftaler sparer offentlige indkøbskroner

Kommuner kan indhente væsentlige besparelser, hvis de køber ind via rammeaftaler, viser en ny analyse fra Udbudsrådet.

Ved ni ud af ti undersøgte varegrupper slipper indkøbere med en billigere pris, hvis de køber ind på en rammeaftale. Det viser resultatet af en analyse af den nuværende brug af rammeaftaler fra Udbudsrådet.

”Hvis offentlige myndigheder bruger rammeaftaler på den rigtige måde, er der væsentlige besparelser at hente – både når det kommer til tid og penge,” siger Jørgen Lindegaard, formand for Udbudsrådet.

Eksempelvis viser analysen, at der på rengøringsmidler er en gennemsnitlig gevinst på knap 30 procent ved at bruge rammeaftaler, mens der på kopipapir er en gennemsnitlig prisgevinst på næsten 20 procent. Der er dog store prisvariationer mellem rammeaftalerne.

Udnytter stordriftsfordele

Omfanget af besparelserne stiller desuden krav til de offentlige myndigheder. De skal så vidt muligt anvende rammeaftaler, der forpligter til indkøb, indkøbe standardiserede varer og koordinere indkøbene for at få mange brugere på den enkelte aftale.

Indkøbskoordinator i Haderslev, Brith Fendinge Christiansen, mener, at kommunerne fuldt ud benytter sig af stordriftsfordelene med rammeaftaler.

”Vi har virkelig udnyttet det rigtig, rigtig meget inden for kommunerne de sidste fem år, og hvis vi skal lave flere udbud på nye områder, så vil det også blive på rammeaftaler,” siger Brith Fendinge Christiansen, der er næstformand i foreningen af offentlige indkøbere, IKA.

Danmark længst fremme

I 2009 indgik offentlige myndigheder aftaler om indkøb med private leverandører for cirka 270 milliarder kroner. Samme år var en tredjedel af de danske EU-udbud indgået på rammeaftaler. Det gør Danmark til det land i EU, der oftest anvender rammeaftaler. Gennemsnittet i EU lå på 16 procent.

Alligevel mener Jørgen Lindegaard, at danske kommuner med fordel kunne udnytte rammeaftaler i endnu højere grad.

”Det er helt oplagt, men selvfølgelig med respekt for, at der i forbindelse med rammeaftaler kan være nogle juridiske problemstillinger, som man skal tage hensyn til,” siger Jørgen Lindegaard.

Analysen gennemgår netop mange af de juridiske kringelkroge ved brug af rammeaftaler og kommer med gode råd til, hvordan man guider sig igennem.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR