Radikale kredsformænd vil lempe dagpengeregler

Flere radikale kredsformænd vil have en optjeningsperiode for dagpenge på et halvt år. Samtidig kritiserer baglandet den radikale ledelse for at øge uligheden.

Kritik

Af Peter Christian Nielsen | [email protected]

Flere radikale kredsformænd går nu i clinch med deres egen partiledelse. De vil have forkortet optjeningsperioden for dagpenge til et halvt år i stedet for det år, som det i øjeblikket tager at få ret til dagpenge.

- Når man bor, hvor jeg bor, så er en meget lang optjeningsperiode et problem. Mange har sæsonarbejde her på Bornholm. Vi har mange, som ikke arbejder året rundt, så folk rammes meget hårdt. Hvis man har et meget fleksibelt arbejdsmarked, så giver det god mening med en kortere optjeningsperiode. Ellers ender folk med at sige nej til tre måneders arbejde, siger Bente Johansen, radikal kredsformand på Bornholm.

Hun bakkes op af Niels Kristian Refstrup, der er radikal kredsformand i Sydjylland.

- Hvis vi havde fuld beskæftigelse, var det okay med et års optjening, men nu, hvor mange er blevet arbejdsløse uden selv at være skyld i det, synes jeg, at det skal være et halvt år. Desuden skal tiden bruges på kurser, der faktisk nytter, siger han.

I Nordsjælland mener den radikale kredsformand Peer Tidemand-Petersson også, at regeringen bør gøre noget ved optjeningsreglerne:

- Det var lidt hårdt både at forkorte dagpengeperioden og forlænge optjeningsperioden på én gang. Man bør nok forkorte optjeningsperioden. Man kunne i hvert fald indføre en mere fleksibel optjeningsmodel.

Ulighed er uradikalt

Den radikale formand, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager, sagde i sommeren 2013, at regeringen gennem forhøjelse af topskattegrænsen og reformer af blandt andet kontanthjælp og førtidspension havde øget uligheden indenfor en ‘overkommelig’ ramme.

Bente Johansen mener dog, at De Radikale grundlæggende skal sikre sig, at den førte poli­tik ikke betyder øget ulighed.

- Jeg har en forventning om, at mit parti altid vil være socialt ansvarligt. Når vi medvirker til reformer, så skal vi gøre noget ved uligheden, siger hun og tilføjer:

- Jeg bliver ked af det, når jeg hører, at fattigdommen i Danmark øges. Det er ikke det Danmark, jeg ønsker mig som radikal. Det sociale skal spille en større rolle frem mod næste valg.

Niels Kristian Refstrup mener ikke, at De Radikale på længere sigt kan forsvare at øge uligheden.

- På kort sigt har det været nødvendigt at lave ting, der øger uligheden, men det skal udjævnes igen over tid. Det er vigtigt, at Danmark er blandt de mest lige samfund i verden, siger han.

Plads til uenighed

Den radikale gruppeformand Christian Friis Bach erkender, at en del af det radikale bagland er utilfreds med dagpengereformen, men parti­ledelsen og regeringen er urokkelige.

- Regeringens politik er at fastholde den etårige optjeningsperiode. Hvis man indfører en kortere optjening, så er der flere, som vil ryge ud og ind af arbejdsmarkedet, da man så kan nøjes med to måneders beskæftigelse om året, siger han og tilføjer:

- Det vil koste 700 millioner kroner med strukturelle effekter at forkorte optjeningsperioden til et halvt år. De penge bruges bedst på at styr­ke erhvervsskolerne og skolesystemet, som i sidste ende er med til at sikre vækst og arbejdspladser på langt sigt.

Christian Friis Bach hilser dog debatten om dagpenge og øget ulighed velkommen i partiet.

- Det er en barsk virkelighed for de mennesker, som bliver ramt af dagpengereformen. Og det skaber selvfølgelig usikkerhed hos mange. Jeg ved godt, at der er forskellige meninger i baglandet, og det skal der være plads til.

Gruppeformanden fastholder dog, at De Radikale arbejder for et Danmark med lav ulighed.

- Danmark er stadig et af verdens mest lige lande, og vi ønsker at bevare en stor grad af lighed. Det gør vi bedst ved at have styr på pengene - også om 20 år, så der er råd til velfærd til den tid.

Det lyder, som om De Radikale har mere fokus på den historiske dom over SR-regeringen end på at blive genvalgt …

- Jeg tror, at vælgerne vil anerkende det her, og jeg håber, at de gør det før næste valg. Hvis al politik skal måles på hvordan den påvirker gini-koefficienten fra måned til måned, så kommer vi ikke til at lave særligt mange langsigtede reformer.

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet