Foto: Folketinget
Foto: Folketinget

R vil være modgift til Christiansborg-sygen

Med Dansk Folkeparti som regeringens afgørende støtte frygter De Radikale, at populistiske sager hurtigt kan ende med tunge lovbyrder i kommunerne. Som ny kommunal-ordfører vil Andreas Steenberg kæmpe for, at beslutninger bliver taget tæt på borgerne.

Ny kommunalordfører

Af Morten Munkholm | [email protected]

Det var en svær beslutning, men den blev truffet, og der var flertal for det, da Region Midt i 2011 valgte at lukke fødeafdelingen i Holstebro. Men blot få måneder senere blev beslutningen annulleret, da Dansk Folkeparti indgik en ny sundhedsaftale med regeringen.

- Der er sådan en syge her på Christiansborg med, at alle problemer, store som små, dem vil Folketingets politikere løse ved at lave noget regulering. I stedet for, at enten den kommune, den institu-tion eller i bund og grund den medarbejder, der har et problem, løser det selv, siger De Radikales Andreas Steenberg, der selv er medlem af regionsrådet i Midtjylland.

Som ny kommunalordfører vil han i den kommende valgperiode gå ind i kampen for, at Folketingets beslutninger ikke bliver taget henover hovedet på de lokalvalgte.

”Alle vi, der ikke kommer fra København, synes da, det kunne være dejligt at få en gave på 500 statslige arbejdspladser til vores område. Men jeg vil meget hellere diskutere, hvordan vi kan få decentraliseret beslutningerne i højere grad.”

- Det bliver en stor kamp for os nu - ikke mindst fordi Dansk Folkeparti er blevet så stort et parti. Kristian Thulesen Dahl har flere gange lagt op til, at Christiansborg skal regulere mere, så vi kan risikere at se, at sådan noget som en skolelukning bliver taget op i Folketinget, siger Andreas Steenberg.

Som folkevalgt i Vestjylland og med fire års ordførerskab på landdistrikt- og transportområdet kender Andreas Steenberg udmærket godt til diskussionen om Danmark i balance. Og han ser det som et stort problem, at der for eksempel er en række vestjyske kommuner, der igen i år starter budgetforhandlingerne med nedskæringer på grund af befolkningssammensætningen.

- Problemet er jo ikke den geografiske placering. Problemet er, at der er nogle kommuner, som i dag har svært ved at levere velfærdsydelser på et lige niveau med de andre, fordi deres økonomi er så dårlig, siger han.

De Radikale bliver af mange betegnet som et storbyparti, men Andreas Steenberg kan sagtens se for sig, at de går med til både at flytte statslige arbejdspladser ud og udligne mere, som de gjorde det i 2012. For ham er det dog langt vigtigere, at landområderne finder deres egne styrker og udnytter dem til at få vendt udviklingen.

- De lokale fællesskaber og iværksætteri er noget, som kan være kendetegnende og gøre en salgsvare unik i den globale verden. Det ser vi blive efterspurgt i dag. Thise har skilt sig ud som et af de bedste mejerier i verden, og jeg har lige besøgt Ebeltoft Gårdbryggeri, som nu får ordrer fra Kina. Der er nogle unikke forhold, mennesker og muligheder ude i landet, som vi skal udnytte, siger kommunalordføreren.

Også derfor skal politikerne på Christiansborg holde sig fra at love løsninger, som ikke reelt løser udkantsproblematikken, og i stedet lægge ansvaret ud.

- Alle vi, der ikke kommer fra København, synes da, det kunne være dejligt at få en gave på 500 statslige arbejdspladser til vores område. Men jeg vil meget hellere diskutere, hvordan vi kan få decentraliseret beslutningerne i højere grad, fastholder Andreas Steenberg.

Blå bog

Andreas Steenberg

  • 32 år og kandidat for De Radikale i Vestjyllands Storkreds fra 2007, valgt til Folketinget fra 2011.
  • Uddannet cand.scient.pol. og har arbejdet som gymnasielærer i Herning indtil 2012.
  • Har otte ordførerskaber i den nye folketingsgruppe: Transport, energi, fødevarer, landbrug, klima, landdistrikter, kommuner og Christiania.

Demokrati

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet