"Jeg vil ikke lyde som Komiske Ali"

LFS’ næstformand, Jan Hoby, pustede i den foregående uge til diskussionen om arbejdsmoral i den offentlige sektor med udtalelser om pædagogers øv- dage.

Ugens uundgåelige

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Jan Hoby, hvad mener du om den debat, dine udsagn om øv-dage i Berlingske satte i gang?

To ting: For det første har det virkelig fået slået automatpiloterne til og sat pladespillerne i gang. Reaktionerne har været de forventelige og helt efter bogen, som det typisk er, når man diskuterer den offentlige sektors udfordringer. Den ene side siger, at alle offentligt ansatte er totalt uduelige, og den anden side siger, at den her problemstilling, som jeg rejser, er et generelt angreb på alle pædagoger.

For det andet blev der jo også skubbet til debatten, fordi Frank Jensen (S) valgte at gå ud og true folk med afskedigelser. Set i lyset af, at Københavns Kommune har besluttet sig for at arbejde med en tillidsdagsorden, så er trusler om fyringer, pisk og mere kontrol nok ikke vejen frem til at få vendt sygefraværet.

Er det et retfærdigt billede af de københavnske pædagoger, der er blevet tegnet?

Billedet er blevet fortegnet. Jeg talte ud fra en præmis om, at det er et afgrænset, men alvorligt problem, fordi der faktisk er nogle børn, som har deres vigtigste timer på dagen i institutionerne, hvor der sker uhensigtsmæssigheder. Det bliver man nødt til at forholde sig til. Men generaliseringer er helt uhørt. Det er der, automatpiloten slår til.

Samtidig taler jeg jo også på en baggrund, som viser, at man faktisk godt kan vende den her udvikling, blandt andet ved at skabe øget medbestemmelse og indflydelse på arbejdspladsen.

Varetager du dine medlemmers interesse, når du går ud med udtalelser, som kan blive brugt til at sætte jeres medlemmer i et dårligt lys?

Ja, helt bestemt. Udgangspunktet er, at der blandt offentligt ansatte og også pædagoger kan være en holdning til, at det er synd for én selv, og at der bare skal sendes flere penge. Jeg varetager flertallet af vores medlemmers interesse, fordi jeg arbejder ud fra et oprigtigt ønske om at vende sygefraværet.

Man kan alternativt gøre som BUPL Hovedstaden har gjort det og sige, at der ikke er noget at komme efter, og det er der for øvrigt aldrig, når det handler om pædagoger. Men går du tæt på pædagogerne, så ved du jo godt, hvor skoen trykker, og hvor der er problemer.

Det, der virker usædvanligt er, at det er en faglig organisation selv, som går ud og siger de her ting for at tage de svære debatter op. Vi er jo nødt til også at tage de svære diskussioner op, hvis vi ikke skal komme til at lyde som Komiske Ali.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet