"Jeg kunne ikke have en politisk elskerinde"

Uffe Elbæk mikser miljøpolitik fra venstrefløjen og iværksætteri fra de borgerlige for at lave et originalt alternativ.

Ugens navn

Af Nanna Pedersen | [email protected]

Hvorfor har du stiftet et nyt parti?

- Fordi vi synes, der mangler et grønt parti, som tager miljøudfordringerne endnu mere alvorligt, end de bliver i forvejen.

Hvordan skiller Alternativet sig ud fra de andre partier?

- Vi kommer til at udfordre og samarbejde med alle partierne i Folketinget. Forstået på den måde, at der er nogle områder, hvor vi er meget enige med Enhedslisten og SF, når det kommer til miljødagsordenen. Men når det handler om iværksætteri og det, at folk skal tage ansvar for deres eget liv, så minder vi nok mere om Liberal Alliance og Venstre - på den positive måde. Det er kombinationen af de politiske områder, som vi fokuserer på, der gør Alternativet til noget særligt.  

Var Alternativet allerede i tankerne, da du forlod De Radikale, eller var der andre ting, som påvirkede din beslutning om at melde dig ud?

- Jeg meldte mig ud af Det Radikale Venstre, fordi en masse politiske uenigheder spidsede til. I starten af foråret var det hele diskussionen omkring offentlighedsloven, over sommeren var det diskussionen omkring NSA og Snowden, og derefter kom hele diskussionen om, at konkurrencestaten er det nye velfærdssamfund. På alle punkterne var jeg uenig med min egen regering.

- Det er okay til tider at være uenig fra sag til sag, og man skal være villig til at gå på kompromis. Men det var bare et mønster, som begyndte at tegne sig. Dråben, som fik bægeret til at flyde over, var øremærket barsel til mænd, der endte med at blive droppet, selvom det stod i regerings grundlag. Det var efter det, at jeg havde det sådan 'nu dur det ikke længere'.

- Det var ud fra de politiske grunde, at jeg meldte mig ud af partiet. En anden ting var, at de frivillige, som jeg har arbejdet sammen med i længere tid, prikkede til mig og sagde, at nu, hvor jeg så uenig med min regering, skulle vi ikke gå ud og lave et nyt parti.

- Først blev jeg ved med at sige nej, men en idé begyndte at spire. Jeg ville ikke begynde at arbejde på en ny politisk platform, imens jeg stadig var medlem af Det Radikale Venstre. På den måde er jeg politisk monogam. Jeg kunne ikke have en politisk elskerinde ved siden af. Derfor meldte jeg mig ud, så der var rene linjer. Det var først, efter jeg meldte mig ud, at jeg rigtig begyndte at arbejde på Alternativet.

Hvordan føler du, at Alternativet er blevet modtaget på Christiansborg og blandt dine gamle partifæller?

- Den, der har reageret, har sagt tillykke, og så er der en del, som er afventende for at se, hvad det her bliver til. Min gamle partiformand har været ude at kommentere og sagde held og lykke. Det er jeg virkelig glad for. Så er der alle de mennesker, som henvender sig udefra – der er allerede omkring 200, som vil være frivillige efter et døgn.

Vil Alternativet støtte en blå eller rød regering, hvis I kommer i Folketinget?

- Sådan som det ser ud nu, ville vi pege på Helle Thorning. Det er ud fra det synspunkt, at den her regering har en mere grøn profil end den anden blok.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet