"Jeg har god kemi med min kinesiske kollega"

Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) har indgået aftaler med kinesiske virksomheder for 18 milliarder kroner. Gode forbindelser til udviklingslandene skal redde Danmark ud af krisen, mener hun. 

Ugens uundgåelige

Af Sofie Flensburg | [email protected]

Tillykke med aftalerne. Hvad kommer de til at betyde?

Det betyder, at vi sikrer nogle arbejdspladser rundt omkring i Danmark. For det første fordi vi laver eksportaftaler for 18 milliarder kroner. 

Det betyder at der er mennesker, der beholder deres jobs men også mennesker, der får nye job. Ud over eksportaftalerne har vi også landet nogle investeringsaftaler – blandt andet med Titan, som har købt Varde tårnfabrik, som ellers var blevet lukket ned, af Vestas. Dermed er der 120 mennesker, der kan beholde deres jobs og Titans direktør har også sagt til mig, at de regner med at udvide.  

Er det den type aftaler med eksempelvis Kina, der skal redde Danmark ud af krisen?

Jeg tror, vi skal satse på omverdenen, det er der ingen tvivl om. 

Vi kan se, at 90 procent af al vækst i 2015 vil foregå uden for EU. Så hvis vi som et lille land, der er så afhængigt af eksport, ikke kender vores besøgelsestid og kan bevæge os lidt længere væk end vores baghave, så mister vi velfærd i Danmark. 

54 procent af vores bruttonationalprodukt kommer fra eksport – det er det, der betaler vores hospitaler, vores uddannelsessystem og 700.000 danskere har job i den sektor. Så det er klart, at vi skal kigge ikke kun til Kina, men også til Vietnam, Indonesien og Mexico. 

Hvordan gør man Danmark attraktivt?

Det gør man ved at have nogle dygtige medarbejdere og ved at efteruddanne de arbejdsløse. 

Hvis man giver dem nogle gode kvalifikationer, så interesserer de kineserne. Kineserne er sådan set lidt halvligeglade med alle mulige skatteordninger og skattefritagelse. Det, de går efter, er talent, og at de kan få andel i noget, vi er gode til. 

Hvad kan kommunerne specifikt gøre for at tiltrække kineserne?

De kan efteruddanne deres arbejdsløse og sørge for en god infrastruktur, så man kan fragte sig rundt. Og så gør det altså ikke noget, at kommunerne begynder at slå sig op på kvalitet. Kineserne kan godt lide kvalitet. Man hører tit det der med, at kineserne vil have det billigt, men nej,  kineserne vil gerne have gode kvalitetsvarer.

Hvordan har forløbet været op til, at de her aftaler kom i hus?

Hektisk. Hårdt arbejde – især for mine medarbejdere. Det kan godt være, at aftalerne var kommet i hus alligevel, men det havde bare taget meget længere tid, hvis det ikke havde været for statsbesøget. 

Det at præsidenten er kommet har bare betydet, at vi har fået lukket nogle aftaler. Nogle af aftalerne er blevet forhandlet i nogle år. Så der har ligesom været et ‘window of opportunity’, som så er blevet lukket, og det har været meget hektisk for mine medarbejdere. 

Hvordan har din kontakt været med kineserne?

Jeg var i Kina i februar og mødes med min kinesiske kollega, og jeg har også været i Geneve i december, hvor jeg også mødtes med ham. Jeg har en meget god og tæt kontakt til ham. 

Det er faktisk lidt sjovt, at Danmark er sådan et lille miniputland nord for Tyskland, og alligevel er det lykkedes mig at mødes tre gange inden for et halvt år med min kinesiske kollega. Det tror jeg ikke, at han gør med alle sine kollegaer i hele verden.

Hvordan kan det være?

Vi har bare fået en god kemi. Det er altafgørende, at vi snakker godt sammen.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet