"Jeg har aftjent min politiske værnepligt"

Frederikssunds borgmester Ole Find Jensen (S) har ført sin -kommune gennem massive -forandringer de sidste 16 år. -Næste år er det slut, og der kan blive plads til rejser, film og folkeuniversitet.

Ugens uundgåelige

Af Redaktionen | [email protected]

Hvad vil du gerne have, at folk tænker, når de ser tilbage på din tid som borgmester?

Jeg vil selvfølgelig gerne have, at folk husker den opgave, jeg havde under kommunesammenlægningen, hvor jeg gik fra at være borgmester i Jægerspris til at være det i Frederikssund. Min vigtigste opgave har været at få det til at fungere i den overgangsperiode.  Allerede dengang kunne jeg jo godt se, at jeg ikke kom til at følge mange af de initiativer, der blev taget, til dørs – uanset hvor lang tid, jeg holdt fast i det politiske liv. 

Hvordan har borgmesterarbejdet ændret sig i den tid, du har siddet?

Ændringen fra at være borgmester i Jægerspris med 9.500 indbyggere og til at være det i Frederikssund med et indbyggertal på 44.200 er i sig selv markant. En stor kommune giver en stærk organisation, der giver mulighed for at løse store overordnede opgaver mere effektivt. Det ville eksempelvis have været meget vanskeligt at få opbygget den solide økonomi, vi har fået, i den lille kommunes regi. I den modsatte retning er man kommet længere fra sagerne, og det er blevet lidt vanskeligere at få den omfattende kontakt, som jeg havde i gamle dage i Jægerspris. På den måde har borgmesterarbejdet ændret karakter. 

Hvad har været den største oplevelse som borgmester?

Det har nok været at få lov til at beskæftige mig med politik på fuld tid. Det var en afgørende ændring for mig at gå fra en dagligdag, hvor jeg både lavede politik og passede mit job til at være borgmester på fuld tid. Og så har jeg også oplevet nogle valg, der har været forrygende med hensyn til personlig opbakning – både i 2001 i Jægerspris, og det første sammenlægningsvalg i den store kommune. Set fra en socialdemokratisk synsvinkel har det været vigtigt for mig at fastholde en socialdemokratisk borgmesterpost, selvom det er gået op og ned for Socialdemokraterne.

Hvad skal du bruge din tid på, når du går af?

Jeg har været politiker i 24 år og borgmester i 16, og før det var jeg meget aktiv som træner, leder og bestyrelsesmedlem i idrætsarbejde. Så egentlig har jeg haft forskellige offentlige hverv i 40 år. Det har været utroligt berigende. Men fremfor det mere kalenderbundne, som har været det meste af mit liv, vil jeg nu bruge lidt flere kræfter på private interesser og frivilligt arbejde.

Hvilke interesser glæder du dig særligt til at pleje?

Igennem årene har der tit været forlæsningsrækker på folkeuniversitet, sport eller film, som jeg ikke har haft tid til. Der er da mange private interesser, man ikke lige får set på som borgmester. Jeg ser også frem til at tage nogle rejseinitiativer.

Du går af samtidig med en hel del andre store borgmesterprofiler, som har siddet i mange år. Kommer man til at kunne mærke et generationsskifte?

Ja selvfølgelig kommer det til at præge det. Der er nok også noget logik i, at der er flere, der går nu. Mange tog jo et træk under kommunesammenlægningen og fortsatte efter første valg. Derfor er der jo også en del veteraner, der ligesom mig siger, at nu har vi aftjent vores politiske værnepligt. 

Det giver nogle nye muligheder. Jeg har sagt til mine partifæller, at det er en god anledning til at begynde at anskue tingene på en ny måde. Det er jo klart, at man har en tendens til at lægge sig efter, den stil en borgmester har. 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet