Kommunen.dk
MENU
Diagnosen er ofte borgernes adgangsbillet til hjælp, forklarer sundhedsøkonom.
Diagnosen er ofte borgernes adgangsbillet til hjælp, forklarer sundhedsøkonom.
Foto: DK Creative

Overdiagnostik i psykiatrien vidner om et ødelagt system

Overdiagnostik i psykiatrien vidner om et ødelagt system

Et stigende antal raske personer får stillet psykiatriske diagnoser. Det har store konsekvenser for samfundsøkonomien og for en i forvejen presset psykiatri.

Det kræver abonnement at læse denne artikel.

Historien kort

  • • En gruppe psykiatere erkender over for Kommunen.dk, at de er usikre på op mod halvdelen af de stillede diagnoser.

    • Forsker forklarer, at overdiagnostik fører til unødvendig medicinering og kan have alvorlige konsekvenser for både individet og samfundet. 

    • Borgere selvdiagnosticerer i højere grad, hvilket lægger pres på psykiaterne for at imødekomme deres forventninger, selv når det ikke er berettiget, og det kan resultere i overdiagnosticering og unødvendig medicinsk behandling, ifølge forsker og psykiatere. 

En række psykiatere erkender over for Kommunen.dk, at de er usikre på op mod halvdelen af de diagnoser, de stiller. De føler sig tvunget til at drage forhastede beslutninger: Den herskende kultur har overmandet og udvandet deres fag. De diagnosticerer i blinde. 

Interesseret i et abonnement? - klik her

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.