Private firmaer skal tage praktikanter

Københavns Kommune vil kræve, at firmaer tager lærlinge, hvis de skal gøre sig håb om at få del i større opgaver, kommunen sender i udbud.

Uddannelse

Af Redaktionen | [email protected]

Københavns Kommune opretter over de kommende tre år 500 ekstra praktikpladser på kommunale arbejdspladser. Men det private erhvervsliv skal også på banen. 

”Kommunen har ikke længere mange ansatte til at tage sig af driften på det tekniske område eller håndværkere ansat til at tage sig af opgaverne. Derfor vedtog vi i juni at indføre klausuler ved udbud af offentlige opgaver, fordi unges uddannelse er et fælles ansvar, som også det private erhvervsliv må tage del i,” siger overborgmester Frank Jensen (S).

Efter juridiske tovtrækkerier og modstand fra tidligere undervisningsminister Bertel Haarder (V) er der kommet mere venlige toner fra den nye minister Tina Nedergaard (V) for at få det private erhvervsliv til at tage deres del af ansvaret.

EU siger ok

Det er ikke i strid med EU-lovgivningen, at kommuner kræver praktikpladser - og overenskomster - hos firmaer, der vil arbejde for dem. Det kom på plads i maj, hvor det kom igennem lovmaskineriet i EU-Kommissionen.

Tidligere undervisningsminister Bertel Haarder dækkede sig i lang tid ind under, at det var i strid med EU-lovgivningen at kræve praktikpladser – til stor ærgrelse for oppositionen.

”Vi har haft undervisningsministeren i samråd om dette, hvor hun har bekræftet, at kommunerne gerne må anvende sociale klausuler i en række situationer, så der kan kobles lærlingekrav til offentlige udbud. For eksempel hvis der skal renoveres bygninger, så kan alle virksomheder byde på opgaven, hvis de vel at mærke har lærlinge. Det skaber her og nu økonomisk motivation for virksomhederne til at skabe praktikpladser, fordi de så også har en konkret ordre,” siger Socialdemokraternes uddannelsesordfører Christine Antorini. 

Undervisningsministeren er på vej med en vejledning til kommunerne.

Arbejdsmarked

Børn & unge

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet