“Pres på dem der overvejer at hoppe"

Nordfyns Kommune har danmarksrekord i partihop, men nu vil kommunens borgmester Morten Andersen (V) sikre at Venstre-mandater ikke ‘hopper videre’ efter valget. Det har partiets folk  givet håndslag på.

Signal

Af Hana Hasanbegovic | [email protected]

Hvorfor vælger man så utraditionel en aftale?

Jeg synes nu ikke, at det er så utraditionelt. Det er da en ganske almindelig måde at udtrykke sin loyalitet til partiet Venstre på. Altså, det skal siges, at det her ikke er noget, vi har aftalt partierne imellem – men kun internt i Venstre.

Men det er jo ikke juridisk bindende. Hvad skal forhindre enkeltpersoner i at hoppe over til et andet parti?

Vi er ærlige overfor vælgerne og siger, at vi laver denne aftale velvidende, at den ikke kan være juridisk bindende. Men i og med, at den har fået så meget omtale, så ligger der et ekstra stort pres på de Venstrefolk, som overvejer at hoppe over, for de har rent faktisk sagt ja til aftalen.

Men er det i grunden fair?

Det er absolut fair. Vælgerne stemmer ikke på en enkeltperson – de stemmer på partiet. Man spørger jo også 'hvem stiller du op for?'. Jeg tror ikke, at borgerne mister noget af deres tillid til Venstre – tværtimod. På denne måde ved man, at ens stemme går til partiet.

Hvorfor er disse partihop et problem?

Den sammensætning af kommunalbestyrelsen, som vælgerne foretager på en valgdag, skal være gældende i hele valgperioden. Hvis man så er utilfreds med dem, må man vælge nogle andre. Problemet er, at for mange folk siger ‘jamen kan vi nu regne med jer politikere, for I springer jo alligevel til et andet parti?’. Så selvom nogle partier ikke har haft nogle partihop, bliver alle politikere slået over en kam.

Er vælgerne overhovedet klar over denne aftale?

Ja. Den her sag har efterhånden fået en hel del eksponering, så jeg er slet ikke i tvivl om, at det fremgår tydeligt. Vi har også fået henvendelser fra Enhedslisten, som roser Venstre for den her aftale. De har i årevis haft sådan en aftale under bordet, som sikrer dem mod partihoppere. Og man kan jo sige, at man ikke hører om særlig mange fra Enhedslisten, som springer over til et andet parti. Så det må vel have en virkning.

Vil du mene, at denne form for gentleman-aftaler er vejen frem?

Det er ikke til at sige, men det er et klart signal til vælgerne om, at man i Venstre prioriterer partiet fremfor personen. Aftalen sender et meget sympatisk signal til vælgerne, og vi tror, at dette kan være med til at begrænse partihop.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet